Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rigmor flitigast i riksdagen

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 06.43

Det är stora skillnader på hur flitiga länets riksdagsledamöter är när det gäller att skriva motioner och gå upp i talarstolen. Den mest aktiva är tio gånger mer aktiv än den minst. Det visar en genomgång Upplandsnytt gjort. Centerpartisten Rigmor Stenmark är den som märks mest i riksdagen.

- Det är vår möjlighet när man är oppositionspolitiker, säger Rigmor Stenmark. Det är så man för fram frågorna, frågor som jag tycker har varit viktiga.

Upplandsnytt har räknat hur många enskilda motioner, skriftliga frågor och interpellationer länets riksdagsledamöter skrivit det senaste året.  Vi har också undersökt hur många gånger de har varit uppe i talarstolen. Det är stora skillnader i hur aktiva de är på det här sättet. Den riksdagsledamot som mest visat framfötterna kommer upp i 114 stycken,  den minst aktiva i 11.

I toppen på listen kommer först centerpartisten Rigmor Stenmark, därefter kristdemokraten Mikael Oscarsson och folkpartisten Cecilia Wikström. De som har jobbat minst på det här sättet är länets socialdemokrater. Tone Tingsgård hamnar allra längst ner på listan.

- Motionen är ju riksdagsledamotens möjlighet att tala om när man är oense med regeringen. Eftersom jag tillhör samma parti som regeringen är det ju inte så ofta jag är oense.

Men även om man bara jämför de andra partierna så är det stora skillnader. Listettan Stenmark är till exempel fem gånger mer aktiv på det här sättet än vänsterpartisten Ingrid Burman och moderaten Lennart Hedquist.

Lennart Hedquist menar att det beror på att de båda har tunga uppdrag i sina partier - och att han bland annat skriver många av de motioner som sedan hela partiet skriver under.

- Vi har andra möjligheter att påverka sättet för partiet att lägga förslag.

- Men det finns ju andra uppländska politiker som har sådana roller i sina partier som ändå lägger fler motioner och interpellationer?

- Det kan ju ofta vara så att man känner ett behov att visa att man har varit enskild motionär i många frågor. Men efter de här femton år i riksdagen så känner jag inte det behovet utan min arena är lite annorlunda.

Lennart Hedquist tycker att det här är ett dåligt sätt att mäta riksdagsledamöternas aktivitet, eftersom de gör så mycket annat. Men Rigmor Stemnark, som samtidigt som hon skrivit mycket enskilt ansvarat för bostadspolitken i centerpartiet, tycker inte det.

- Det är ju ett ganska bra sätt, det är påtagligt.

Aktiviteter under senaste året

Rigmor Stenmark (c) totalt 114 enskilda motioner 70 interpellationer 5 frågor 9 anföranden 30

Mikael Oscarsson(kd) totalt 77         enskilda motioner 49 interpellationer 3 frågor 14 anföranden 11

Cecilia Wikström (fp) tot 60       enskilda motioner 24 interpellationer 3 frågor 21 anföranden 12

Erik Ullenhag (fp) totalt 54       enskilda motioner 10 interpellationer 13 frågor 8 anföranden 23

Åsa Domeij (mp) totalt 47       enskilda motioner 31 frågor 3 anföranden 13

Per BIll (m) totalt 43       enskilda motioner 14 interpellationer 5 frågor 4 anföranden 20

Ingrid Burman (v) totalt 24       enskilda motioner 7 interpellationer 1 frågor 1 anföranden 15

Lennart Hedquist (v) totalt 24       enskilda motioner 3 interpellationer 1 anföranden 20

Mats Berglind (s) totalt 16       enskilda motioner 11 anföranden 5

Agneta Gille (s) totalt 16       enskilda motioner 12 frågor 1 anföranden 3

Rezene Tesfazion (s) totalt 14       enskilda motioner 9 frågor 1 anföranden 4

Tone Tingsgård (s) totalt 11       enskilda motioner 7 anföranden 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".