Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontroversiell läkare ifrågasätts igen

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 06.52
Foto: Pontus Lundahl, Pressens bild

Socialstyrelsen bör granska om uppsalaläkaren Leif Elinder, känd för sin kontroversiella syn på adhd-symptom, ska tillåtas behålla sin läkarlegitimation. Det kravet kommer från riksförbundet Attention, som är en intresseorganisation för familjer med neuropsykiatriska funktionshinder.

Organisationen menar att det är dags för Socialstyrelsen att granska Elinders lämplighet som läkare. Ann-Kristin Sandberg är ordförande i Attention:

- I våras skrev han en artikel i Upsala Nya tidning där han kallade adhd ett horoskopbegrepp. Då  var måttet var rågat och det kändes som en förolämpning mot våra medlemmar som lider av symptomen.

Leif Elinder har tidigare fått sparken som läkare för försäkringskassan för sin kontroversiella syn på psykiska sjukdomssymptom. Elinder var motvillig till att godkänna sjukskrivningar för psykiska symptom som inte var fysiskt iakttagbara, och hans uppfattning avvek så mycket från andra försäkringsläkares bedömningar att försäkringskassan till slut valde att säga upp hans anställning. Nu vill Riksförbundet Attention att också hans andra anställning ska granskas.

Elinder är barnläkare inom särskolan i Uppsala där han möter barn med bland annat symptom som adhd, ett sjukdomsbegrepp som Elinder ifrågasatt i debattartiklar. Adhd bland barn har blivit ett samlingsbegrepp för allt som vuxna betraktar som socialt störande, har han hävdat.

- Vi menar att Elinder skrämmer människor från att söka behandling, han har ju ett väldigt ansvar för en svag grupp. Och vi har fått tackbrev efter vi skickade brevet bland annat från lärare och rektorer inom särskolan i Uppsala där han har haft ansvar som skolläkare.

Leif Elinder menar att skrivelsen till socialstyrelsen är ett försök att få tyst på honom och åsikter som är obekväma:

- Det är ett sätt att tysta kritiker och skeptiker, och jag menar att det är viktigt att stå upp mot denna typ av aktioner. Så jag ser fram emot att ärendet hamnat hos Socialstyrelsen.

Att det skulle skrivits tackbrev från personalen på särskolan för att skrivelsen till Socialstyrelsen gjorts, är inget han kände till:

- Det får stå för henne, jag har inte känt sådana reaktioner.

På Socialstyrelsen har man ännu inte tagit ställning till om en granskning ska göras av Leif Elinders arbete som läkare.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".