Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oscarsson mot partilinjen i abortfrågan

Publicerat fredag 18 augusti 2006 kl 06.57

När kristdemokraten Mikael Oscarsson kom in i riksdagen tvingades han välja mellan riksdagsuppdraget och ordförandeskapet i antiabortrörelsen Ja till Livet. Partiet krävde att han skulle följa partilinjen i abortfrågan. Trots det agerar han för att ändra abortlagen på sätt som partiet inte står bakom.

Oscarsson vill bland annat sänka gränsen för hur länge en kvinna själv får bestämma om hon ska göra abort.

- Jag tycker vi skulle gott kunna sänka aborttidsgränsen, till vecka tolv till exempel.

Det var ett himla hallå kring Mikael Oscarsson när han personkryssades in i riksdagen för Uppsala län för första gången för åtta år sedan. Han anklagades bland annat för att ha fört en oschysst personvalskampanj inom antiabortrörelsen Ja till Livet. Partiledaren Alf Svensson tog till brösttoner och krävde att Mikael Oscarsson skulle kliva av ordförandeposten i antiabortrörelsen Ja till Livet om han ville sitta i riksdagen för kd. Mikael Oscarsson klev av. Partiet krävde också att han skulle följa dess linje i abortfrågan.

Men trots det agerar han alltså för att ändra abortlagen på sätt som inte partiet står bakom. Abortfrågan hör till de frågor han motionerat om nästan varje år i riksdagen. Flera gånger kräver han bland annat att alla kvinnor som ska göra abort ska ha obligatoriska samtal med kurator eller barnmorska före och efter aborten, men det håller inte partiet med om. Gruppledaren i Riksdagen Stefan Attefall:

- Ska det bli ett bra samtal, så måste det ske på frivillighetens grund.

I debattartiklar har Mikael Oscarsson också fört fram att han vill att den gräns då kvinnan själv får välja att göra abort ska sänkas från vecka 18, som vi har idag, till vecka 12. Gruppledaren Stefan Attefall igen:

- Vi tror att man riskerar att stressa fram och få felaktiga beslut, och kanske fler aborter i slutändan.

Men nu när Oscarsson suttit åtta år i riksdagen agerar partiet inte mot honom trots att han driver förslag de inte ställer sig bakom:

- Det ligger inom ramen för vad man måste få göra som enskild riksdagsledamot, säger Stefan Attefall.

Oscarsson själv tycker att han absolut håller sig till partilinjen. På frågan om fri abort ska vara tillåtet, svarar han så här:

- Ja, men i detta så måste det komma betydligt mer av abortförebyggande arbete. Vi måste erbjuda alternativ och hjälp och stöd så att betydligt färre vill göra abort.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".