Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på att Stadshuset ska utredas externt

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 07.39

Efter kritiken mot den psykiska arbetsmiljön i Stadshuset i Uppsala kräver nu fackförbunden Saco och SKTF att någon utanför kommunen ska anlitas för att undersöka arbetsmiljön i Stadshuset.

Det är nödvändigt att det är en extern kraft som utför undersökningen. Det tycker Sacorådets ordförande i Uppsala kommun Marica Rostedt.
- Jag tror att det är en laddning i den här frågan som gör att hur kompetent personal det än finns som kan lösa det här så kan det bli ett problem med trovärdigheten i resultatet. Därför tror jag det är en poäng att ha en extern.

Saco och SKTF hade i går ett gemensamt fackmöte för att diskutera frågan om arbetsmiljön i Stadshuset. Upplandsnytt avslöjade ju tidigare i år att en del medarbetare i huset känner rädsla på jobbet och upplever att det finns en repressiv chefskultur där medarbetare kan bli utskällda och kränkta av chefer för att inte ha följt den hierarkiska ordningen t ex för hur information ska meddelas.

Kritikerna menar att det är stadsdirektören Kenneth Holmstedt, som infört den nya chefsstilen och att han själv utövar just den sortens chefskap. Saco och SKTF har bestämt sig för att gemensamt agera i frågan, och tidigare i sommar hölls ett gemensamt medlemsmöte.

En arbetsmiljöundersökning är visserligen redan beslutad om från kommunledningens sida, men när facken möter kommunledningen på måndag kommer flera krav att ställas på hur den ska utföras. Förutom kravet på en extern utförare kräver facken också att den ska ha en inriktning på just att ta reda på hur stora problemen är med det som uppfattats som en ny chefskultur, och dessutom ställs krav på att facken ska få vara delaktiga i processen. Marica Rostedt menar att det nödvändigt att verkligen ta tag i frågan.
- Vi har ju flera medlemmar som lämnat signaler som vi tycker är allvarliga. En lite djupare arbetsmiljöundersökning kommer att kunna ge mer svar på de här frågorna, säger hon.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".