Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar ska stoppa ungdomsfylla

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 07.11
Ungsdomsfylla ska minskas

Uppsalaungdomars alkoholdebut ska fördröjas med hjälp av en ny metod där föräldrarna blir det viktigaste vapnet mot ungdomsfylla. I ”föräldraprojektet” som den nya satsningen heter ska flera idrottsföreningar och även landstinget vara med.

Projektledaren vid Uppsala kommun Monica Söderbaum vill kunna komma i kontakt med de föräldrar som är liberala med alkohol i hemmet.

- Om vi kan ge dessa föräldrar den här informationen, som faktiskt är fakta, så kan de kanske inta en annan hållning, säger Monica Söderbaum.

Uppsala kommuns projektledare Monica Söderbaum vill att kampen mot ungdomsfyllan ska bekämpas genom en omväg via föräldrarna istället för som tidigare då man inom kommunen försökt ge information om alkohol direkt till ungdomar.

Sammanlagt berörs föräldrar till 350 elever i årskurs 7-9 i Uppsala. Metoden har bland annat utvecklats vid Örebro universitet, och i Uppsala har trettio presentatörer specialutbildas för att kunna informera på olika föräldramöten.

Två av de elever som berörs av det nya projektet är Ida Thunberg och Annika Karlsson som går nionde klass på Katedralskolan i Uppsala.

- I vår ålder är det nog ganska många föräldrar som vet om att deras barn dricker, säger Ida Thunberg.

- Alla ungdomar dricker, och föräldrarna vet om det, säger Annika Karlsson.

Vad tycker ni om det här nya projektet?

- Jag tror inte att det kommer att fungera. Inte när man som tonåring redan börjat dricka, säger Ida Thunberg.

Men några tvivel biter inte på projektledaren Monica Söderbaum som är övertygad om Föräldraprojektetet kommer ha en betydande påverkan på ungdomars alkoholkonsumtion i framtiden. Metoden bygger på vetenskapliga metoder, där det gått att bevisa att man genom föräldrarna faktiskt kan få bättre kontroll på ungdomsfylleri genom att sprida kunskap till föräldrarna.

- Metoden är utvärderad och har visat sig ha effekter. Trenden är att det är färre ungdomar som dricker alkohol idag än för tio år sedan. Och vi vill med det här programmet förstärka det, säger Monica Söderbaum.

De skolor som omfattas av projektet är Björkvallskolan, Almungeskolan, Stavbyskolan, Tunaskolan, Gåvstaskolan och Katedralskolan.

Kontakta reportern
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".