Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafikpolitiskt misslyckande i Uppsala

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 07.22

Fler skulle välja bort bilen och åka buss i stället. Det var ett av de mål som Uppsalas rödgröna styre satte upp strax efter förra valet. Men utvecklingen har gått åt motsatt håll.

I början av den nu pågående mandatperioden satte Uppsalas styrande majoritet med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet upp ett mål om att av det totala antalet resor så skulle en större del ske med buss och en betydligt mindre del med bil år 2020. Detta för att förbättra miljön.

Utvecklingen har hittills gått åt andra hållet. Antalet bussresor i stan har inte ökat mer än befolkningen, men det har bilresorna.

Samtidigt finns flera andra kommuner runt om i landet som fått betydligt fler att åka buss. Ett exempel är Skånetrafikens alla tio kommuner - i Malmö har bussresorna ökat med nära 40% på sex år. I Luleå har de ökat med 18 % på tre år. Gemensamt för de här kommunerna är bland annat att de gör stora marknadsföringkampanjer och att de infört så kallade stomlinjer, där bussarna går ofta på de viktigaste stråken.

I Uppsala har den politiska majoriteten satsat mer pengar på kollektivtrafiken, och gjort bussfiler på Kungsgatan. Större förändringar, som stomlinjer, finns också med i den trafikplan som kommunfullmäktige ska ta upp i dag, men det har alltså inte blivit verklighet än. Så här svarar Uppsalas trafikkommunalråd, miljöpartisten Niclas Malmberg, på varför Uppsala inte lyckats med det här när andra gjort det:

- Vi har inte kunnat genomföra den trafikplan som vi har arbetat fram för att det varit stora konflikter - politiskt, men också på tjänstemannanivån.  När vi gick in i den här mandatperioden trodde jag att vi skulle kunna ha tagit beslut om trafikplanen efter ungefär två år och sedan haft två år på oss att genomföra åtgärder, men det misslyckades.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".