Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trafiken i Uppsala het fråga inför valet

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 16.39
Cyklar eller bilar i stan? (Foto: Hasse Holmberg, PrB)

Busstrafiken i Uppsala måste förändras för att locka fler - det ser alla partier ut att vara ense om. Men hur mycket det får kosta och ifall biljettpriset ska höjas eller inte, där går en tydlig skiljelinje mellan de två blocken.

Om trafiksituationen i Uppsala är en viktig fråga för dig i valet så finns skillnader. Det som båda blocken säger att de ska göra om de får makten är att införa är ett system med stomlinjer med tätare trafik på de viktigaste stråken och glesare trafik mellan dem. Men de är inte överens om hur det ska betalas, de borgerliga partierna tänker höja biljettpriset, något som socialdemokraterna vänsterpartiet och miljöpartiet lovar att inte göra.

- Det är negativt för bussresenärerna och de som inte har sås stora inkomster, säger Niclas Malmberg från miljöpartiet.

Även om man tar hänsyn till den borgerliga biljettprishöjningen, så lägger de rödgröna mer pengar till kollektivtrafiken de närmaste åren. Socialdemokraten Lena Hartwig:

- Det är många miljoner det handlar om för att vi ska kunna  öka framkomligheten och tillgängligheten. Det går inte med mindre pengar.

Men moderaten Gunnar Hedberg säger att de kan spara på samordningen mellan Uppsalabuss och UL, och hitta pengar till trafiken så.

En annan skillnad mellan blocken är hur mycket bussarna ska prioriteras jämfört med bilar. Fler bussfiler säger s, v och mp ja till men så här säger moderaten Gunnar Hedberg:

- Inte i första hand, vi måste pröva andra lösningar först.

S, v, och mp vill också att bilarna bara får köra på de gåendes villkor på fler gator i centrum. De tror att fler lämnar bilen då medan de borgerliga tror att bilisterna bara väljer andra gator. Vad detta skulle betyda för handeln är de också helt oense om:

- Det kommer innebära att det blir fler attraktiva butikslägen, säger Ilona Waldau från vänsterpariet, medan centerpartisten Lars O Ericsson menar att det kommer vara förödande för en stor del av handeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".