Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byskolorna i fokus i Heby

Publicerat tisdag 29 augusti 2006 kl 07.47

Den dåliga ekonomin i Heby kommun gör att det nästa år kan bli aktuellt med nedskärningar inom skolan. I jakten på besparingar finns risken att en eller flera av kommunens populära byskolor måste läggas ned. Men inför kommunvalet den 17 september har nu byskolornas framtid blivit en het valfråga.

- Om inte skolan finns så blir det inte nåt liv runt omkring heller, säger en av de Hebybor som Upplandsnytt pratat med.

- De säger att vi mister skolorna i Vittinge. Och det tycker vi inte om, säger en annan vi träffar.

De senaste sex åren har Heby kommun gått back ekonomiskt och det totala underskottet är nu på 44 miljoner kronor. Partierna är ense om att det krävs kraftfulla åtgärder i form av både skattehöjning och besparingar nästa år. Och det är mot den här bakgrunden som en del små byskolor hänger löst eftersom små skolor anses mindre kostnadseffektiva än större enheter.

I Enåker, Huddunge och Vittinge finns små idylliska och välfungerande byskolor med mindre än femtio elever som är hotade. Men Folkpartiet har i årets val gjort gjort byskolorna till sin viktigaste valfråga. De anser att skolorna måste finnas kvar.

- Har man råd att inte behålla dem? Försvinner skolan så försvinner sen bussen, sen Ica-butiken, sen dör byn, säger folkpartisten Tomas Bergström.

Att låta en friskola ta över driften anses som ett sätt att rädda skolorna kvar, men det är tex Vänsterpartiet helt emot. Bengt Löfling företräder Vänsterpartiet.

- Jag är inte för att bilda fler friskolor. För friskolorna kommer att ta pengar från den vriga skolverksamheten, säger Bengt Löfling.

Även centerpartiet säger sig slå vakt om byskolorna men anser att ekonomin är överordnad.

- Det är ju min förhoppning att vi ska kunna rädda alla skolorna i kommunen. Men vi kan ju inte lova för det är ju pengarna som bestämmer, säger centerns kommunalråd Carl-Ove Ernlund.

Kontakta reportern
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".