Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppsalas skolor måste bli bättre

Publicerat tisdag 5 september 2006 kl 15.08

Fler elever måste nå målen i Uppsalas skolor. Det är alla partier överens om. Men hur man ska komma dit, det är de inte lika eniga om.

Moderaten Gunnar Hedberg menar att det viktigaste är att lyfta bort många av de mål skolan jobbar mot idag och fokusera på ett.

- Det viktigaste är ju att sätta fokus på vad skolan är till för och vi har ju skolor för att förmedla kunskap.

Sedan förra valet för fyra år sedan har det blivit fler lärare i skolan i Uppsala, precis som den styrande majoriteten lovade, men trots det är det inte fler elever som når målen. Och glappet upp till de resultat som Skolverket menar att Uppsalas skolor borde nå har till och med ökat. Det berättade vi i Upplandsnytt i morse.

Alla partier vill ta tag i det här, och de flesta menar att det behövs fler vuxna i skolan. Bland andra vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau:

- Vi vill ha mindre undervisningsgrupper så att lärarna inte har fler elever än att de kan genomföra individuella planer.

Hon säger att om det är nödvändigt så kan hon tänka sig att höja skatten för att klara det här.

Men om man ser till de pengar som de två politiska blocken kommit överens om att skjuta till skolan näste år om de får makten, så har de borgerliga lagt lite mer till skolan än s, v och mp - en procent - som ska satsas på de yngre skolbarnen.

När det gäller andra åtgärder så är det flera av de borgerliga som tror att mer ordning och reda leder till att fler elever når målen, men kristdemokraterna vill nå lugnet genom fler diskussioner om regler och förhållningssätt på skolorna. Centern och folkpartiet vill införa skriftliga omdömen i ordning.

Folkpartiet vill också införa gemensamma prov i läsning , skrivning och räkning för alla i hela kommunen i årskurs tre.

Miljöpartiet värjer sig mot talet om ordning och reda och tror att det viktigaste är att skolorna blir bättre på ledarskap och att kommunen mäter till exempel hur eleverna trivs, för trivsel leder till att de lär sig mer.

Socialdemokraterna, som menar att de inte haft råd med tillräcklig kompetensutveckling för skolpersonalen under de senaste åren vill bland annat satsa på det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".