Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetsnämnd kritiseras

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 08.11

Inför kommunalvalet i Östhammar tillkännager nu miljöpartiet att man i fortsättningen vägrar att lita på politikerna i säkerhetsnämnden för att få information om säkerheten på Forsmark.

Säkerhetsnämndens passivitet efter incidenten vid Forsmarksverket i juli har skapat sådan misstro mot nämnden att partiet från och med nu kommer att skaffa information på egen hand, säger Arno Unge, miljöpartiets förstanamn i Östhammar.

- Vi kommer lokalt i miljöpartiet att följa upp säkerhetsfrågorna. Vi tar våra egna kontakter.

I säkerhetsnämnden för Forsmark sitter lokala politiker från Östhammars kommun och även några från Tierp. Syftet med nämnden är att allmänheten genom sina politiker ska ha insyn i säkerheten kring kärnkraftverket.

Miljöpartiet, som inte har någon plats i nämnden, tycker att nämnden har misslyckats med att vara en folkets kanal. Det som fick bägaren att rinna över för miljöpartiet var incidenten i somras, då det dröjde tre veckor efter händelsen innan nämnden hade sitt första möte.

Centerpartiet tillhör också dem som är kritiska mot hur nämnden fungerar:

- De har inte riktigt tagit sin uppgift på allvar, säger Bertil Alm, som är en av centerparties toppkandidater.

Nuvarande kommunalrådet Bengt Johansson, som slutar i samband med valet, har tidigare framfört kritik mot nämnden, men hans efterträdarkandidat är minst lika skarp i sitt omdöme.

- Vi behöver ha en säkerhetsnämnd som verkligen tar allvarligt på säkerhetsfrågorna och driver på.

Säkerhetsnämnden leds av socialdemokraterna, och kommunstyrelsens ordförande Margareta Widén-Berggren sitter själv med i nämnden. Hon är förvånad över beslutet från miljöpartiet:

- Om man tar det ställningstagandet, så vore det bra om man kommunicerade det med nämnden innan, och att man tog ett eget ansvar också att ställa frågor, innan man börjar hitta egna vägar.

Kritiken från Bertil Alm om att nämnden inte skulle ta sin uppgift på allvar tillbakavisas också av Margareta Widén-Berggren.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".