Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot och våld på Akademiska

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 07.16

Läkare och sjuksköterskor inom vården i Uppsala län lever farligt på sina arbetsplatser. I en enkät bland de landstingsanställda uppger var sjätte att de nyligen utsatts för hot eller våld från patienter eller deras anhöriga. Oroligast är det på akuten vid Akademiska sjukhuset.

Barbro Larsson är nattsköterska på Akuten, där det ofta kan bli turbulent.

- Här kan jag ju uppleva att anhöriga blir arga på väntetider. Sedan är det de här GHB-personerna, alltså personer som är påverkade av GHB, de är inte roliga. De kan komma in och vara helt utslagna, sedan kan vi kanske behöva sitta åtta personer på dem för att hålla dem lugna.

Patienter som slänger föremål i väntrummet, anhöriga som skriker hot och okvädningsord och läkare som får höra att ”jag ska döda dig din jävel”. När landstinget frågade sin personal uppgav nästan 17% att dom det senaste året utsatts för våld eller hot om våld från patienter eller deras anhöriga. Annika Wedin är huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset.

- Jag tycker naturligtvis att det är oerhört allvarligt. Det ska vara nolltolerans när det gäller hot och våld. Vi ska ine behöva tåla någonting. Jag tycker att arbetsgivaren måste ta ett mycket större krafttag med det här och borde ha gjort det för länge sedan.

På psykakuten i Uppsala knivskars 2004 en skötare av en patient och efter det beslutades att det alltid skulle finnas en väktare på plats för att skydda personalen. Men på den vanliga akuten finns ingen väktare stationerad trots att personalen länge efterlyst det. Per Olof Osterman är Landstingsdirektör och ytterst ansvarig tjänsteman när det gäller personalens arbetsmiljö.

- Vi noterar och tar allvarligt på de siffror som finns när det gäller hot och våld. De analyseras också i den här säkerhetsutredningen som inte är avslutad ännu.

- Uppenbarligen tycker de att en väktare skulle göra en stor skillnad.

- Det är möjligt, men det är inte riktigt mitt ansvar.

Huvudskyddsombudet Annika Wedin håller inte med om det.

- Det är iallafall arbetsgivaren som har ansvar för att vi inte blir utsatta för någonting. De tar det inte riktigt på allvar. De tänker bara på vad det kostar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".