Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga pengar till väktare på akuten

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 16.43

Trots att akutpersonalen på Akademiska sjukhuset i Uppsla ofta utsätts för hot och våld från patienter är sjukhusledningen inte beredda att skjuta till pengar för en väktare.

Per Elowsson, divisionschef med ansvar för akuten, anser att de skyddsåtgärder som finns i dag är tillräckliga:

- Allting är prioriteringar det här ska då ställas mot fler vårdplatser, mer personal och dyrare medicin. Har vi en väktare på akuten så borde all personal ha en väktare när de ser en patient. Det är alltid en fråga om resurser om var pengarna behövs bäst.

Landstingets egna undersökning visar att en av sex vårdanställda det senaste året utsatts för våld eller hot från patienter eller deras anhöriga. Värst är situationen på akuten och där vill personalen att det ska finnas en stationär väktare. En sådan finns på psykakuten något som av personalen där upplevs som en stor trygghet.

Janine Bichara är sjuksköterska på akuten och hon har själv blivit blåslagen av patienter:

- På natten är det stora problem, det finns bara en väktare som går på hela sjukhuset. När det är fråga om hot och våld är det inget som man förväntar sig, det händer bara. Vi vet ju att de har fått en egen väktare på psykakuten och det fungerar jättebra, personalen kan sköta sitt jobb.

Men ledningen för Akademiska sjukhuset är alltså inte beredda att skjuta till pengar för att ge personalen den här tryggheten.

Divisionschefen Per Elowsson menar att det räcker med den enda väktare som finns för hela sjukhuset och som kan ringas in vid behov, personalen har dessutom överfallslarm:

- Jag anser att vi har ett bra skydd för vår personal, klart hade jag pengar hade jag kunnat sätta en väktare till på akuten, men det är inte gratis. När vi behöver väktare är det aldrig något problem.

- Så för dig är en extra väktare inte prioriterad?

- Det måste prioriteras mot allting annat, avslutar Per Elowsson.

Men sjuksköterskan Janine Bichara menar att det finns stöd för en väktare i arbetsmiljölagen:

- Där står det att man ska se till att arbetsmiljön är funktionell för personalen, att man inte ska behöva känna hot och våld.

Kontakta reporter: Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".