Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många gamla väntar på äldreboende

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 07.01
Äldre väntar på plats

Sedan förra valet är det många äldre i Uppsala som har fått vänta länge på en plats på ett äldreboende. Socialdemokraternas idé om att fler ska få bo hemma har inte slagit väl ut.

- De behandlar mig som skrutt. De hade ingen respekt för mig och det behöver de väl inte ha, men jag tycker att alla gamla ska respekteras.

Nu 95-åriga Margit Ågren var för frisk för ett äldreboende, menade kommunen. Trots att hon bara har en lunga som fungerar, dålig syn och hade ramlat och fått operera både ben- och armbågsfraktur. Först efter ett års bråk fick hon rätt till en plats, där flyttade hon in i januari.

Många andra gamla har också fått vänta - även efter att de fått beslut om att de ska få komma till ett äldreboende. Och väntan är hemsk menar Margit Ågren.

- Man önskar att man finge gå bort.

Bakgrunden till dagens situation är att politikerna ville att fler skulle kunna bo kvar hemma längre. Hemtjänsten skulle stärkas och anhöriga få mer stöd. Samtidigt minskade antalet äldreboendeplatser med 200 under mandatperioden.

Men det fungerade inte - just nu är det 117 gamla som fått rätt till en plats, men som ändå väntar - 37 har väntat längre än tre månader.

Det är fler än i många andra kommuner. Upplandsytt har ringt till åtta andra stora kommuner och av dem är det bara en - Örebro - som har köer i Uppsalas storlek. I många är det betydligt färre som väntat längre än tre månader efter beslut - i Västerås är det tre och i Malmö åtta - jämfört med Uppsalas 37. Jan Ask är socialdemokratiskt kommunalråd I Uppsala.

- Det är naturligtvis oacceptabelt att det har blivit på det här viset.

- Vad är orsaken till att köerna har blivit så här?

- Dels blev det för få boendeplatser, dels fungerar inte hemtjänsten på bästa sätt. Det har gjort att äldre känt en rädsla för att bo kvar hemma och kravet på en boendeplats har ökat.

Att hemtjänsten inte fungerat beror enligt Jan Ask bland annat på att många anställda är outbildade, och att många arbetar deltid. De problemen jobbar de med, menar Jan Ask, men det tar tid. En del nya vårdboendeplatser blir också färdiga nästa år.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".