Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer delaktighet bland vårdanställda

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 16.54

Personalcaféer och bonussystem. Ja, så ska de anställda inom Uppsala läns landsting känna sig mer delaktiga på arbetsplatsen. Det här menar nu flera av oppositionspartierna inom landstinget. 

I Upplandsnytt i morse kunde vi berätta att just delaktighet på jobbet är en av de saker som personalen inom vården inte känner. Britt Pagard är centerns landstingsråd:

- För det första är det ju allvarligt att man inte känner sig delaktig och jag tror att det beror på att vi har ett väldigt centraliserat landsting och vi har en väl uppbyggd hierarki, allting ska gå genom cheferna, vad den enskilda människan på golvet tycker det kommer sällan fram, säger Britt Pagard.

Den medarbetarenkät som presenterades nyligen visade bland annat att kontakten mellan chef och anställd inom landstinget måste förbättras. Den visade också att personalen inte känner sig delaktig i olika beslut som gäller deras arbetssituation och dessa saker går hand i hand. Britt Pagard tycker att landstingsdelningen, alltså politikerna, ska ut och direkt lyssna på vad de anställda tycker.

Det socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg sa imorse att han inte riktigt kände igen sig i att delaktighetskänslan skulle vara så låg inom landstinget, utan menade att det enbart är så på enstaka arbetsplatser. Arne Sandemo är moderaternas landstingsråd och hans lösning är ett sorts bonussystem:

- Väldigt effektivt är att vi ökar prestationsersättningen, man får mer betalt till enheterna efter faktiskt utförda patientbesök, säger Arne Sandemo.

Även folkpartiets Ismail Khamil är inne på samma spår som moderaterna. Men Kristdemokraterna vill istället satsa på att förbättra relationen mellan chefer och anställda, vilket också var en viktig punkt i medarbetarenkäten. På så sätt så ska personalen känna att cheferna lyssnar på dem. Och det här är också socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg inne på, men med en något annorlunda variant.

- Rent praktiskt så är det alltså cheferna och representanter från personalorganisationerna som träffas ofta och som tar upp frågorna och tar upp frågorna tidigt så att man inte redan har bestämt hur det ska vara utan man ska lyssna man ska reflektera och sen ska det genomföras, säger Börje Wennberg.

kontakta reportern

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".