Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Revisorer granskar flygmekanikerutbildning

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 07.13

Efter Upplandsnytts rapportering om flygmekanikerutbildningen på Fyrisskolan i Uppsala, har Uppsala kommuns revisorer nu bestämt sig för att granska utbildningen.

Upplandsnytts rapportering har visat att Uppsala kommun hittills har misslyckats med att skaffa den kvalitetscertifiering till utbildningen som behövs för att ge eleverna goda chanser att få jobb. Inte ens en giltig ansökan har hittills åstadkommits, trots att kommunen gjort två försök.
- Jag tycker naturligtvis att det är mycket otillfredsställande om ungdomar lockas att genomgå en utbildning som sen inte leder till önskat resultat, dvs en certifiering, säger moderaten Lennart Hedquist som är kommunrevisionens ordförande.

Upplandsnytt har också ställt frågan om Uppsala kommun förstått hur mycket som krävs för att få en certifiering. Kommunens handläggare talar om att en certifiering är nära förestående, men på luftfartsstyrelsen säger man att man får räkna med minst två år från det att ansökan lämnas in.

Vidare visar Upplandsnytts granskning att Uppsala kommun brutit mot sina egna upphandlingsregler då man anlitade konsulten Mattias Sjölund, som dessutom fått ut hela sin betalning på 200 000 kr trots att han inte lyckats med sitt uppdrag, att ordna en certifiering. Allt det här har alltså fått kommunens revisorer att besluta sig för att nu granska flygmekanikerutbildningen:
- Man måste få belyst varför man har haft såna svårigheter att genomföra utbildningen, säger Lennart Hedquist.

Fyrisskolans rektor Christer Rosell säger att han får omvärdera sin syn på certifieringsprocessen efter det som framkommit i Upplandsnytts rapportering. Christer Rosell säger också att han nu inser att han måste en ny person som är verksamhetsansvarig på heltid, en s k accountable manager, något som kostar runt 450 000 kr, som han kommer att begära från politikerna.

Bland eleverna bekräftar det som nu framkommit den bild de har av hur utbildningen sköts.
- Jag känner mig grundlurad. Det förstärker min bild av att de ansvariga inte har någon kontroll alls, säger Pär Thunfors.

Kontakta reportern
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".