Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljön dålig på socialbidragsenhet

Publicerat söndag 24 september 2006 kl 10.35

Arbetsmiljöverket kritiserar nu arbetsmiljön på en enhet som handlägger socialbidrag i Uppsala. Efter en inspektion kräver verket att cheferna redovisar vad man gör för att minska stressen på mottagningsenheten.

Före sommaren besökte Arbetsmiljöverket socialtjänstens mottagningsgrupp. De två inspektörerna gjorde bland annat intervjuer med flera socialsekretare, skyddsombud och chefer.

De kunde konstatera att socialsekretarna har en ständigt hög arbetsmängd och att det inte fanns tid för reflektion och återhämtning.

På mottagningsgruppen jobbar de socialsekretare som gör en första bedömning om en person har rätt till socialbidrag. Den hjälpsökande ska sedan slussas vidare till andra avdelningar, beroende på vilken problematik man har, till exempel missbruk eller långvarig arbetslöshet.

”Det är otydliga gränser”
En socialsekretare som Upplandsnytt har pratat med, men som inte vill bli intervjuad i radion, berättar att det ofta är svårt att snabbt hjälpa klienten att komma rätt, då det är otydliga gränser mellan de olika avdelningarna. Hon menar att pressen på personalen skulle minska om de fick tydligare direktiv från cheferna hur de ska jobba.

Enhetschefen vill ha fler anställda
Enhetschefen, Karin Mansikka, tror att det kommer att bli tydligare när den nya organisationen, som drog igång i februari, har satt sig. Dessutom ska de olika avdelningarna börja samarbeta på ett annat sätt.

Karin Mansikka tycker också att mottagningsenheten borde ha ytterligare en socialsekreterare för att minska trycket på avdelningen. Men det ser Lennart Andersson, som är verksamhetschef, ingen möjlighet till just nu.

Före 15 oktober måste cheferna för mottagningen svara Arbetsmiljöverket vad de konkret gör för att minska pressen på personalen.

Kontakta reportern
cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".