Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn och gamla får mindre nytt

Publicerat måndag 25 september 2006 kl 07.03

Barn och gamla i Uppsala kan få dras längre med gamla slitna möbler och datorer i skolor på dagis eller äldreboenden. Den tillträdande borgerliga majoriteten tänker halvera den summa som produktionsnämnderna får låna upp för investeringar.

Personalen på Bolandskolans fordsonprogram hör till dem som blir oroliga när de hör det här.

- Det blir förödande för oss. Vi behöver kontinuerligt byta ut fordon så att vi har lika som marknaden har ute.

Transportläraren Lars Jansson visar runt på fordonsprogrammets gård. Den nya lastbilen de har och de andra gamla. Grävmaskinen vars däck nästan helt saknar räfflor och när vi står där kommer en av hans kollegor ut ur lastbilen från -89 med reglaget till förarstolen i handen - det lossnade när han skulle flytta fram stolen...

Lars Jansson och biträdande rektorn Ragnar Sundström säger att de inte alls är ute efter en hel radda nya fordon - men att de behöver byta ut med jämna mellanrum.

- När de kommer ut på företagen sedan så måste de ju känna igen sig på moderna saker och ny teknik.

Men både de på fordonsprogrammet och elever och lärare på andra skolor, förskolor och gamla på äldreboenden kan få vänja sig vid att gamla bänkar, stolar, datorer, fordon och annat byts ut än mer sällan än i dag. För den borgerliga majoriteten menar att produktiosnämnderna bara får låna hälften så mycket till investeringar som den rödgröna majoriteten sagt. På fyra år skiljer det 144 miljoner kronor. Leif sanner är folkpartist.

- Vi tycker att produktionsnämnderna ska fungera mer bolagslikt. Man ska kunna använda eget kapital för att investera så att man inte behöver låna upp pengarna.

Men Laila Olsson, ekonomidirektör på produktionsnämnden för vård och bildning säger att de har ingen möjlighet att ta av eget kapital till investeringar. Leif Sanner säger att man i så fall får anpassa investeringsnivån.

- All verksamhet som man bedriver måste klara sin ekonomi.

Vad det blir som kommer att prioriteras bort det vet inte Leif Sanner i dag, det får nämnderna reda ut senare. Tony Jansson går i trean på fordonsprogrammet han hoppas att de inte ska påverkas.

- Grejerna blir ju bara äldre och äldre, det funkar inte. Då lär man sig inte de grejerna som finns ute i arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".