Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyreshöjning rättvis enligt kommunen

Publicerat onsdag 4 oktober 2006 kl 07.21

Hyreshöjningarna för boende på servicehem och äldreboende är rättvisa, det menar man på Uppsala kommuns fastighetskontor. Som vi rapporterat tidigare i veckan kan hyrorna komma att höjas med 30 procent, vilket enligt Hyresgästföreningen är oskäligt, och som företräder de boende i Hyresnämnden, där frågan nu behandlas.

Lars Englund som arbetar på Uppsala kommuns fastighetskontor säger så här om Hyresgästföreningens kritik: 

- Vi från kommunen anser att den begärda hyran är rimlig, det är väl konkret så att ingen hyresgäst är glad över en hyreshöjning.

Under förra året fick många boende på servicehem, grupp- och äldreboende i Uppsala kommun beskedet att hyran skulle höjas kraftigt, eftersom kommunen nu skulle börja ta ut hyra för gemensamma utrymmen, något som inte varit möjligt tidigare, men som kommunen fått rätt till efter en dom i Regeringsrätten. Många drabbade har vänt sig till Hyresgästföreningen som menar att höjningarna på uppåt 30 procent kanske inte är olagliga, men de är däremot oskäliga och olämpliga och borde stoppas.

En som fått besked om höjd hyra är utvecklingsstörde Patrik Johansson som sitter i rullstol. Hans mamma Birgitta Johansson är kritisk till kommunens agerande.

- Jag tycker det här är en moralisk fråga, de borde tänka på de här utsatta människorna och inte skinna dem på varenda krona de har. De kan aldrig kan unna sig nånting.

Att det är kommunen som tilldelat Patrik Johansson lägenheten och att den måste vara stor nog för att hans assistenter ska kunna arbeta där, det är inget rimligt skäl för att han skulle betala mindre än någon annan, det säger Lars Englund på Uppsala kommuns fastighetskontor.

- Jag vet inte om kommunen ska ta någon skärskild hänsyn till Patrik Johansson och hans handikapp, vår avsikt är att få ut en hyra som vi anser är rimlig i förhållande till bruksvärdet.

Hade det funnits andra billigare lägenheter skulle Patrik Johansson kanske flytta, men han har ju inga alternativ, säger hans mamma:

- Han kan ju sätta sig i en etta, men då får han ingen personal som jobbar med honom.

Kontakta reportern
Oskar.Kollberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".