Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig miljö i Uppsalas skolor

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 07.44

Slitna toaletter, dålig ventilation och för höga bullernivåer. Det är några av de brister som Uppsala kommuns miljötillsyn hittat i skolorna. Av de totalt cirka 100 skolorna i kommunen som ska kontrolleras under 2006 och 2007 har miljökontoret hittills hunnit med cirka 15. En av skolorna är Björklinge kyrkskola.

- Det känns ju jättetråkigt. Vi har ju arbetsmiljöansvar och vi måste se till att personalen orkar vara här. Det är inte alls bra att det ser ut så här, säger rektorn på Björklinge kyrkskola Catharina Swedman.

Miljökontoret i Uppsala ska under det här året och nästa år granska både utomhusmiljön och inomhusmiljön för elever och lärare på Uppsalas samtliga cirka 100 skolor. Hittills har man hunnit med cirka 15.

Det finns en del brister som kommunens tjänstemän sett. Bland annat är luften dålig i många lokaler, personalen klagar på huvudvärk och det regnar in - den anmärkningen fick Ekens förskola, en gammal byggnad som tillhör Björklinge kyrkskola. Där jobbar Jenny Sjöstedt.

- Det är inte så bra att det regnar in. De har varit upp på taket och lagt nåt papp tror jag. Men det regnar in ändå. Vi får ställa ut hinkar, säger Jenny Sjöstedt.

En annan som jobbar där är Helene Wärefors.

- Det är väldigt dragigt på golvet. Vi vuxna har ju alltid inneskor på oss. Det är ju inte alltid barnen kommer ihåg att sätta på sig dem. Vi försöker uppmana dem att göra det, säger Helene Wärefors.

Just dessa lokaler hoppas man från skolans sida få byta ut helt mot nya, men det är en senare fråga.

Andra problem på skolorna som granskats är till exempel att textilier inte tvättas tillräckligt ofta och att det är dammigt i vissa miljöer. Gymnastikhallarna är också slitna på vissa håll och toaletterna håller inte måttet. Men i det stora hela är det ännu inget som är akut, menar miljökontorets tjänstemän.

- Det finns klara brister här och där men det är ju inga akuta saker som kräver stängning av någon skola, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Stefan Järdö.

- Vad behöver skolorna ändå göra då?

- De behöver nog ha färre elever i skolorna. I vissa fall också bättre städning och bättre ventilation. Arbetsförhållanden för elever och lärare är ju inte precis de förhållanden som andra skulle önska sig på sina arbetsplatser, säger Stefan Järdö.

Kontakta reportern
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".