Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Primärvårdschefen tvingas sluta

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 16.47

Primärvårdsdirektören Kerstin Söderlund tvingas nu lämna sin post med omedelbar verkan. Hon har varit högst ansvarig för primärvården i Uppsala län men landstingsledningen är missnöjd. Landstingsdirektör Per-Olof Osterman var den som fattade beslutet.

- När det gäller en hög chef så handlar det ofta om bristande förtroende och tilltron till att chefen klarar av att leda verksamheten mot uppsatta mål. Många av de brister vi haft i primärvården kvarstår. I flera fall syns ingen förbättring i sikte, säger Per-Olof Osterman.

Kerstin Söderlund har varit primärvårdsdirektör i tre år. Under den tiden har hon haft det högsta ansvaret för bland annat länets vårdcentraler.

Men landstingdirektören är alltså långt ifrån nöjd med hur hon skött sitt jobb. Bland annat är han missnöjd med primärvårdens resultat, både när det gäller ekonomin och verksamheten. Det handlar om strulet med det nya datoriserade journalsystemet Cosmic, många sjukskrivna i personalen men också tillgängligheten till vården som inte är tillräckligt bra.

- Tillgängligheten är ett prioriterat område och tyvärr kan vi inte säga att vi har haft någon förbättring, säger Per-Olof Osterman.

Under de senaste åren har ett flertal höga chefer tvingats, eller har själva lämnat sina poster. I landstinget och precis som i flera andra fall så får nu Kerstin Söderlund en fallskärm från landstinget. Hon får två årslöner, totalt omkring 1,6 miljoner kronor. Hon ska också få konsulthjälp med sin framtida karriär.

Landstinget sätter nu igång arbetet med att rekrytera en ny primärvårdsdirektör men tills vidare så tar tandvårdsdirektör AnnCharlotte Frank-Lindgren över som chef för primärvården.

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".