Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kör för fort

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 07.09
Polisen kontrollerar hastigheten Foto: Pelle Ericsson (PrB)

Uppläningarna tycks inte lätta på gasen, det konstaterade polisen efter förra veckans landsomfattande hastighetsvecka där nästan 300 bilister åkte fast i länet.

Pär Halldén är biträdande chef för trafikavdelningen vid Uppsala polisen och han menar att veckan verkligen behövs.

- Vi har problem med höga hastigheter i länet, både i kommunerna och ute på huvudvägarna. Bättre vägar ger högre trafiksäkerhet, men trafikanterna tycks utnyttja detta genom att öka hastigheten, säger han.

Under förra veckan så tog polisen i länet 275 fortkörare varav 223 körde 10 km eller mer för fort. Av 843 alkoholutandningsprov så visade sig att tre körde rattfulla, det är en viss ökning mot förra året.  

Ökningen förklarar Pär Halldén med att de i år hade större resurser att sätta in under hastighetsveckan. Ett 20-tal poliser medverkade, och dessa var främst inriktade mot fortkörare. I hela landet så stoppades totalt över 28 000 trafikanter, och nästan 8000 av dessa körde för fort.

Veckan är viktig för att visa att polisen gör nåt åt trafikläget, menar Pär Halldén. Polisen arbetar mot den så kallade Nollvisionen, det vill säga att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Ett mål är att till nästa år ha max 270 döda i trafiken, varav 11 döda i Uppsala län. Men enligt Pär Halldén så har man en bit kvar.

- Föregående år låg siffran kring 440 döda. I år ligger de på samma nivå. Här i länet arbetar vi för att stoppa de som är fulla i trafiken och vi vill se till att ha en någorlunda vettig hastighet i trafiken, säger Pär Halldén.

Markus Sällberg
markus.sallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".