Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få s-politiker är låginkomsttagare

Publicerat måndag 5 augusti 2002 kl 08.27
Trots att socialdemokraterna profilerar sig som ett parti för låginkomsttagare visar nya siffror att socialdemokraterna i Uppsala län har mindre andel låginkomsttagare bland de egna politikerna än andra partier.
Av partiets fullmäktigekandidater till valet i höst tjänar bara var fjärde kandidat i Uppsala län mindre än 200 000 kr i årsinkomst. - Det är ett parti för tjänstemän och medelklass, säger moderaternas länsordförande Magnus Graner. De siffror som Upplandsnytt i dag kan presentera ingår i den unika undersökning som Sveriges Radio gjort av landets samtliga fullmäktige- och riksdagskandidater vad gäller deras levnadsförhållanden som inkomst och boende med mera. Siffrorna visar alltså att socialdemokraterna är det parti i Uppsala län som har lägst andel fullmäktigekandidater med en årsinkomst under 200 000. Bara 26 procent - ungefär var fjärde - har en inkomst under den nivån. Moderaterna och folkpartiet ligger några procent högre och övriga partier betydligt högre, på runt 50 procent låginkomsttagare. Än mer anmärkningsvärt är att socialdemokraternas siffra i Uppsala län sticker ut också om man ser till landet som helhet. Det är bara moderaterna i Stockholms län som har lägre andel låginkomsttagare, i övrigt har alltså socialdemokraterna i Uppsala län lägre andel låginkomsttagare bland sina kandidater än alla partier i alla län i hela landet. - Jag hade utgått från att det varit tvärtom, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig. Mer om den här undersökningen kan du läsa på Sveriges Radios hemsida. sverigesradio.se.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".