Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Walburga Habsburg Douglas (m)

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 12.06

Hon kommer från Österrike, bor i Malmköping och vill jobba i EU-parlamentet i Bryssel. Jag har träffat Walburga Habsburg Douglas, moderat riksdagsledamot för Sörmland,  i riksdagen i Stockholm mitt i mandatperioden, när knappt två år återstår till valet. Hela intervjun hör du här intill.

Walburga Habsburg Douglas har varit riksdagsledamot sedan 2006. Hon är på ständig språng från det ena möten till det andra och hon reser också en del utomlands i sitt uppdrag som en av ledamöterna i utrikesutskottet.

Rummet i riksdagen, där utrikesutskottet träffas, ser ut som ett slottsrum och de cirka 20 ledamöterna sitter i en cirkel med bestämda platser. Säkerheten är enligt Walburga större här än i de flesta andra utskott.

Vad är det viktigaste ni gör i utrikesutskottet?

Vi försöker hjälpa till att visa Sveriges ansikte utåt och hjälpa till med utrikespolitiken. Men det är ju inte så mycket lagstiftningsarbete. Det vi ofta gör är att ta initiativ för att ge input till utrikesdepartementet och regeringen.

Varför är du så intresserad av just utrikespolitik?

Jag tror att det beror på att jag alltid har varit intresserad av Europafrågor. Det är så otroligt mycket som händer inom grannskapspolitiken och biståndspolitiken, för det finns fortfarande länder i Europa som vi ger bistånd till, till exempel Moldova, som är en del av Europa.

Du är vald som riksdagsledamot för Sörmland. Hur mycket känner du att det är just Sörmland du representerar?

Jag skulle säga att det bara är det jag representerar. Även om jag sitter i utrikesutskottet, så betyder det inte att det bara är utrikesfrågor jag sysslar med. Jag försöker åtminstone två gånger i månaden göra besök i de olika delarna av Sörmland och det har jag haft mycket nytta av de senaste två åren, att lära känna mitt eget hemområde. Det är bara 16 år sedan jag kom till Sverige och jag har fortfarande mycket kvar att lära mig.

Du kommer ursprungligen från Österrike?

Jag är uppväxt i Bayern, men jag är egentligen österrikiska. Innan jag kom till Sverige har jag jobbat 14 år i Europaparlamentet som politisk sekreterare.

Hur kom det sig att du kom till Sörmland?

Jag kom till Sörmland för att jag gifte mig med en sörmlänning. Sen hade jag ju tur som fick flytta till den finaste delen av Sverige. Sedan jag kom hit vet jag att det är här jag vill vara. Vi har en son och jag tycker att det inte finns något bättre ställe att växa upp för ett barn än i Sörmland. Vi har bra skolor, Stockholm är inte så långt borta och hemma är det tryggt och rent.

Men jag hörde att du vill åka till Bryssel som EU-parlamentariker.

Det kan jag mycket väl föreställa mig, för det har alltid varit mitt stora intresse. Men även om jag skulle vara i Bryssel, så betyder det inte att jag försvinner. Jag skulle alltid komma hem efter tre eller fyra dagar och jag gör samma sak nu i Stockholm. Jag åker inte hem varenda kväll, för det fungerar inte. Och även i Bryssel skulle jag företräda Sörmland, för det är därifrån jag kommer.

Så du skulle inte flytta?

Nej, varför skulle jag göra det? Idag finns det så goda förbindelser och skillnaden att åka till Stockholm och att flyga till Bryssel är inte så stor.

Vad är det framför allt du skulle vilja göra som EU-parlamentariker?

Jag skulle försöka jobba med alla frågor som handlar om utvidgning och säkerhetspolitik. Jag var med när järnridån föll. Det är nästan 20 år sen, men det har präglat en hel generation. Att nu se till att få alla länder som då låg bakom järnridån, in i EU, in i det här fredliga ekonomiska storområdet, det tycker jag är väldigt angeläget.

Då pratar du om östländerna?

Ja, men det finns också länder i väst som ännu inte är med i EU.

Varför är det så viktigt att fler länder kommer med i EU?

Grundtanken bakom EU är ju fred och frihet och ju större området blir, desto säkrare blir ju vår kontinent.

Ingela Martinsgård
ingela.marinsgard@sr.se

Tidigare riksdagsledamöter i vår serie:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".