Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Tecknaren Fredrik Saarkoppel

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 12.13

Tecknaren Fredrik Saarkoppel har en ambivalent inställning till sitt yrke. Illustratör presenterar han sig för mig som och när jag lite konfundersamt frågar om han inte är tecknare svarar han med ett skratt - Allting flyter ihop. Men visst... Tecknare är vad jag är i grunden.

Det händer att han ändrar sin titel när han vill närma sig en eventuell kund och mångsidigheten i yrket har gjort att han är väldigt bred i sitt tecknande, en ”jack of all trades” - Jack den ombytlige.

Han har sitt kontor i hemmets källare i Eskilstuna. Bolaget heter Kobolt media som han driver med sig själv som enda anställd. Ett ”One man band” där han är försäljare, projektledare, ekonomiassisten och så klart tecknare då.  Han har tecknat hela livet och säger att det kom sig naturligt av att han som grabb var liten till växten och alltid vald sist i fotboll. 

– Man har alltid levt i fantasin. Vi var flera kompisar som tecknade och fantiserade tillsammans. Den ena vännen hade ett eget land som han tecknade och visade vad dom hade för saker och jag hade mitt. Allting har hela tiden byggt på att man ritar och skriver och berättar men allting har gemensam nämnare och det är att projektet ska vara informationsbärande. Dom ska förklara saker.

Att förklara saker är på ett lättbegripligt sätt är enligt Fredrik tecknares uppgift. Ofta behöver man gå in i kundens huvud och analysera psykologiskt vad som ska utföras. Att läsa mellan raderna och känna instinktivt vad kunden vill ha är ett måste:

– Det har hänt några gånger att man har haft jobb som man tycker går väldigt lätt. En gång var det ett sånt jobb där jag tänkt att det skulle vara en katt med på bilden. Men så fick jag höra att nej... uppdragsgivaren hatar katter.

Tecknandet används på en mängd olika sätt som hemsidor, illustration av böcker, serier, läromedel. Hans yrke är mångsidigt och han har även större projekt med Internet-plattformar för bl.a. Telia och när han i slutet av 90-talet gjorde datorspel var en av arbetsgivarna en pornografisk publisher:

– Det vågar jag knappt säga men... Då jobbade vi för ett bolag som ägdes av Berth Milton, Porrkungen. Han ville jobba lite rent och distribuera andra saker. Vi skulle få 800 000 för det första spelet hade handslag på det men så kom Aftonbladet med sin kampanj mot honom. Då blev han så arg så han sa ”jag lägger ner allt och flyttar till Spanien”.

När vi diskuterar Berth Milton kommer vi in på Jämlikhet. Fredrik menar att det nästan alltid syns vilket kön tecknaren har och att tecknarens styrka ligger i generaliseringar. Men häri ligger ett hotande Moment 22

– För det är generaliseringarna som kan skapa problem:

– Jag försöker verkligen teckna jämlikt. Man använder sig av stereotyper för att det är användbart men det gäller att använda sig av dom rätta. Jag tänker ofta ”är det här ungefär 50-50 kvinnor och män” och här är det kanske bäst att kvinnan står och undervisar mannen. Man är livrädd för att en man ska visa något för en kvinna. Fast även fast man försöker så kan det komma någon och tycka.

På frågan vilket yrke som han skulle ha om han i var tecknare säger Fredrik att han hade tagit beslutet att bli läkare. Men så tänkte han om:

– Jag försöker bli rik och så kan jag göra nåt vettigt för dom här pengarna. Det har varit min drivkraft. Jag har aldrig velat bli rik för att glassa på en kryssare i Medelhavet. Jag har stort behov att hjälpa människor och ändra strukturer.

Man gör det man tycker som man tycker är viktigt och om man skulle dö imorgon så skulle jag känna att jag har i alla fall inte missat så himla mycket. Att jag har levt mitt liv ganska bra i alla fall.

Reporter
Joel Hedin
joel.hedin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".