Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SEM varslar 60 anställda i Åmål

Publicerat onsdag 1 november 2006 kl 15.31

Opcons dotterbolag SEM AB i Åmål har idag varslat 60 anställda om uppsägning. Bakgrunden till varslet är den pågående och slutliga överflyttningen av produktionen av tändsystem för små motorer från Åmål till Opcons fabrik i Kina, samt en planenlig kostnadsanpassning för att möta lägre leveransvolymer till Saab under första halvåret 2007.

Åmåls kommun har varit medvetna om att företaget Sem skulle varsla personal om uppsägning.

I ett pressmeddelande skriver kommunalrådet Kurt Svensson att det är oerhört tråkigt att företag väljer att lägga sin produktion utanför Sverige men processen går inte att påverka.
Saab avslutar nästa år sin recall av fordon för byte av tändkassetter och SEM:s temporära produktionshöjning för leveranser till Saab upphör.
- Den kostnadsanpassning som vi nu gör är helt i linje med våra tidigare offentliggjorda prognoser. Det ger oss förstärkta resurser för en utökad satsning på nya produkter inom den familj av digitala tändsystem som vi utvecklar. Det betyder också att vi får en förbättrad kapacitet i vår satsning på en lönsam utveckling av produkter och system för energieffektivisering inom ramen för nya verksamhetsområdet Opcon Energy Systems, som kommer att vara Opcons största satsning de kommande åren, säger Rolf Hasselström, koncernchef i Opcon.


Under onsdagen har SEM:s personal informerats och under de närmaste veckorna kommer MBL-förhandlingarna med Metallklubben på SEM att slutföras. Den personal som nu varslats kommer att lämna SEM med början 1 mars 2007.

- Det är naturligtvis ett mycket tungt besked att få för de som sägs upp, och det är också smärtsamt att tvingas genomdriva en sådan här åtgärd. Samtidigt vet vi att det finns en god insikt i koncernen om den absoluta nödvändigheten av att vi är fortsatt lönsamma och högeffektiva för att det senaste årets positiva utveckling för koncernen ska kunna fortsätta och förstärkas under kommande år, säger Svein Valheim, vd i SEM AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".