Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera skadade efter skred vid Småröd

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 23.03
400 meter av E6:an rasade och flera bilar följde med i raset.

Ett jordskred raserade på onsdagskvällen delar av E 6 norr om Uddevalla. Bilar drogs med i raset och flera människor skadades. Ännu flera timmar efter olyckan trodde räddningstjänsten att sex personer var fast i sina bilar.

Följ nyhetsrapporteringen under natten via SR Ekots hemsida. I morgon bitti med start kl 06.00 sänder SR Väst direkt från rasområdet.

Det förekom olika uppgifter under kvällen om hur många skadade som hade förts till sjukhus. Enligt Bengt Asplén, ambulanschef vid NU-sjukvården i norra Bohuslän, hade vid 21.40-tiden åtta personer förts till akutmottagningar på sjukhus, fem till Uddevalla sjukhus och tre till Norra Älvsborgs länssjukhus (Näl). Därtill hade en person förts till vårdcentralen i Munkedal.

-De som har förts till sjukhus bedömer vi som lindrigt skadade, på sin höjd armbrott och liknande. På uppsamlingsplats på brandstationen i Munkedal för oskadade finns ett tiotal personer, sade Asplén.

Flera personer kunde också ha begett sig iväg från platsen utan att kontakta räddningspersonal eller sjukvård.

Vid 21.40-tiden fanns det fortfarande ett oklart mörkertal kring hur många som kunde sitta fast i begravda bilar i lermassorna.

-Samtliga är inte upptagna ur bilarna. Det är det som arbetet inriktas på nu. Så vitt jag förstår av räddningstjänsten har man inte säkrat området än, man kan inte stövla på hur som helst i rasmassorna. Det finns ett antal bilar som är mer eller mindre begravda och man är övertygad om att det också finns folk i bilarna, sade Asplén.

Enligt polisen fanns det då en uppgift att det kan vara sex personer kvar, men den siffran var osäker.

Skredet inträffade vid Småröd, söder om Munkedal. Ett par hundra meter av vägbanan rasade ned flera meter, ned i en bäckravin. Mats Johansson, jourhavande räddningschef i Uddevalla, sade att skredet orsakades av allt regn som fallit den senaste tiden.

TT hade vid 21.30 kontakt med räddningschefen i Uddevalla, Leif Larsson.

-För närvarande pågår ett arbetet med att flytta tillbaka avspärrningarna för att säkra området. Det sker eftersom geotekniker har bedömt att det finns risk för efterskred, sade Larsson.

Polisen stängde efter olyckan av vägen från Saltkällan i norr till Torp, strax norr om Uddevalla, i söder. Även tågtrafiken förbi platsen stängdes av tills vidare.

Leif Strandberg, pressinformatör vid Vägverket region väst, berättar att raset har lett till långa bilköer på andra sträckor. Han hade dock ingen uppfattning om köernas längd.

-Det svåraste arbetet just nu är att vända de cirka 100 långtradare som står innanför avspärrningarna, förklarar Strandberg.

En genomsnittlig dag passerar kring 15 000 fordon på den aktuella vägsträckan som rasat. På Vägverkets hemsida (vagverket.se) finns detaljerad information för vilka alternativa vägar som trafikanterna hänvisas till.

-Och för många blir det helt klart långa omvägar, säger pressinformatören.

Han kan inte ge besked om när E 6 kan vara uppbyggt efter raset.

-Det går det inte att lämna någon prognos om innan vägen är inspekterad i dagsljus, säger han.


(TT/SR Väst)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".