Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jordbruk, fiske och skogsbruk kräver flest dödsoffer

Publicerat tisdag 22 maj 2007 kl 15.45

De gamla modernäringarna jordbruk, fiske och skogsbruk kräver flest dödsoffer i förhållande till antalet sysselsatta. Det visar Arbetsmiljöverkets sammanställning över arbetsskador.

Det inträffade tio dödsfall under 2006 inom jordbruk, fiske och skogsbruk. Det är närmare 13 dödsfall per 100 000 sysselsatta. Därefter är transporter och kommunikation samt byggverksamhet de näringar som drabbas av flest dödsfall - 4,9 respektive 4,4 dödsfall per 100 000 sysselsatta.

Totalt omkom 67 personer i olycksfall i samband med arbete under förra året, 65 män och två kvinnor.

Under 2006 och under första kvartalet i år har 109 000 arbetsskador rapporterats, varav 82 000 klassificeras som arbetsolyckor. 32 000 olyckor på arbetet ledde till sjukfrånvaro.

På väg till och från jobbet inträffade dessutom 12 000 olyckor.

Mest olycksdrabbade yrken för kvinnor är lagerassistent, montörer samt vård- och omsorgsarbete. De mest olycksdrabbade yrkena för män är processoperatörer inom trä- och pappersindustri, svetsare, maskinmekaniker samt montörer och reparatörer.

Hos männen är det händerna som skadas oftast i olyckor på arbetet medan det hos kvinnor är lika vanligt med skador i ryggen som skador på händerna.

Antalet arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro är tre procent fler 2006 jämfört med föregående år. För tredje året i rad minskar däremot antalet anmälda arbetssjukdomar med nästan en femtedel jämfört med året innan och man får gå tillbaka till 1997 för att hitta lägre siffror för antalet anmälda arbetssjukdomar.

Under åren 2003 till 2006 har antalet anmälda arbetssjukdomar minskat från drygt 25 000 till cirka 14 000. Sex av tio anmälda arbetssjukdomar beror på belastningsskador på grund av för ensidiga eller ansträngande arbetsställningar och rörelser.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".