Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Parkinsons-sjuka kan få ersättning

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 17.09
Tre av sju anmälda fall av Parkinsons sjukdom på Wargöns bruk kommer inom kort att behandlas vid socialförsäkringsnämnden i Vänersborg.
De drabbade hävdar med stöd av Yrkes- och miljömedicin i Göteborg att sjukdomen är en arbetsskada som vållats vid arbete med det kemiska ämnet difenyl och kräver ersättning för inkomstbortfallet. - Tre av de sju anställda som begärt livränta för inkomstförlust kan inte få sin sak prövad. Vi kan bara gå tillbaka sex år i tiden, säger kontorschef Gunilla Dovenberg-Östh på försäkringskassan i Vänersborg. I det sjunde fallet avvaktar försäkringskassan resultatet av den rehabilitering som pågår. Difenyl användes förr i inslagspapper till apelsiner för att skydda mot mögel. De anställda vid Wargöns bruk exponerades för difenyl när de utan skyddsutrustning arbetade med papperet. Efter ett dödsfall vid ett pappersbruk i Finland 1969, som ansågs ha samband med difenyl, upphörde användningen i Sverige. Sedan ett oväntat stort antal arbetare insjuknat i Parkinsons sjukdom väcktes misstankarna om att det kunde finnas ett samband med difenylhanteirngen. I en rapport från Yrkes- och miljömedicin i Göteborg i september i år slogs det fast att misstanken om att difenyl orsakat sjukdomen är ganska stark. Något liknande fall har inte tidigare prövats i Sverige. - Vår målsättning är att prioritera de här ärendena och räknar med att de ska kunna avgöras i den politiskt sammansatta socialförsäkringsnämnden kring månadsskiftet november-december, säger Gunilla Dovenberg-Östh. Om nämnden inte skulle finna tillräckliga bevis för ett samband hoppas hon att utslaget överklagas så att man får fram en prejudicerande dom. Finner nämnden däremot att det ska utgå livränta för inkomstbortfallet kommer försäkringskassan att nöja sig med det. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".