Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En tredjedel av dricksvattnet försvinner

Publicerat måndag 5 november 2007 kl 05.51

Nästan en tredjedel av allt dricksvatten som produceras i kommunerna här i Väst når aldrig ut i kranarna - varje år försvinner miljontals kubikmeter vatten genom stora och små läckor.

I genomsnitt ligger svinnet i landet på drygt 20 procent, hos oss är siffrorna betydligt sämre. I Trollhättan försvinner 36 procent av vattnet.

Sveriges Radios lokala kanaler har granskat tillståndet för kommunernas vattenledningsnät och över lag är det vattenledningsnäten i många kommuner både gamla och dåligt skötta med stora och små läckor som följd.

Det gör att kommunerna producerar betydligt mycket mer vatten än vad kommunen sedan kan ta betalt för. I vårt område försvinner i genomsnitt 28 procent på vägen. Men det är stora skillnader mellan olika kommuner. Tanums kommun har den minsta mellanskillnaden med ett svinn på 14 procent tätt följd av Dals Ed med en mellanskillnad på 16 procent.

Den kommun där allra mest vatten försvinner ner i marken är i Bengtsfors där man bara tar betalt för ungefär hälften av allt vatten som produceras.

Svinnet är stort, med det betyder inte att riktigt allt vatten som kommunen inte får betalt för rinner ut i marken. En del av vattnet används för att spola ledningsnätet, för bevattning och för brandförsvaret.

Men även om det är uppenbart att vattenledningsnäten runt om i vårt område inte alltid är de bästa, så gör de allra flesta VA-cheferna vi talat med bedömningen att ledningsnätet är normalbra eller över lag bra. Bara i Bengtsfors och Lysekil används ordet dåligt. 

Elisabeth.cederblad@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".