Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Korv ökar risken för cancer

Publicerat lördag 10 november 2007 kl 09.45

Äter du leverpastej, korv och mycket rött kött ökar risken att du får tjocktarms- och ändtarmscancer med 30 procent. Det visar en ny stor rapport.

Under fem år har Världscancerfonden granskat sammanlagt 7000 forskningsrapporter om cancer. Att underlaget är så stort gör att Livsmedelsverket tar rapporten på extra stort allvar. Enligt rapporten ska man inte äta mer än 500 gram tillagat rött kött per person och vecka. Och helt försöka undvika charkprodukter. I vår kommer Livsmedelsverket att skriva om sina rekommendationer och väga in den nya rapporten, men enligt Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket pekar rekommendationerna redan åt rätt håll. - Vi ger ju rådet att om man äter fisk ett par gånger i veckan så blir det per automatik ett mindrd köttintag. Och svenskarna ligger itne så högt i köttintag. Och när det gäller korv har vi en rekommendation på förskola att man ska servera det max två gånger i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".