Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnperspektivet inte givet i alla kommuner

Publicerat söndag 2 december 2007 kl 10.51

Det är inte alltid kommunerna har barnen i fokus när de fattar beslut om socialbidrag. Det visar en rapport från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har granskat sammanlagt nästan 1 000 ärenden i samtliga kommuner i länet. Det handlar om föräldrar som varit beroende av ekonomiskt bistånd, socialbidrag, i minst tio månader, i vart femte fall i fyra år eller mer. Drygt hälften av föräldrarna är ensamstående och de flesta arbetslösa eller sjuka, ofta både och.

Det länsstyrelsen har granskat är om nämnderna har ett barnperspektiv när de fattar sina beslut.

Och det finns brister.

I många ärenden var dokumentationen om barnens situation bristfällig eller saknades helt. Det finns också fall där handläggaren under ett helt år inte haft någon personlig kontakt med familjen.

De flesta kommuner har inga riktlinjer när det gäller hur ungdomarnas ferieinkomster påverkar socialbidragen, men å andra sidan har länsstyrelsen bara hittat tre ärenden där bidraget minskat på grund av barn i familjen har feriejobbat.

De flesta nämnder har gett bistånd utöver det som kallas riksnorm. De har betalat för barns fritidsaktiviterer; ett lisebergsbesök, en resa till släktingar och annat som kan förgylla sommarlovet, Det är också vanligt att socialnämnderna betalar för en barncykel och några har betalat ut julklappspengar. Men, påpekar länsstyrelsen, det är viktigt att föräldrarna får reda på den här möjligheten och att nämnden när den säger nej redovisar vilka överväganden den gjort.

/Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".