Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SR Radio Väst granskar: Nedläggningen av Källan

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 15.23
Behandlingshemmet Källan för kvinnor med psykiska problem lades ner 2006. (Bilden är arrangerad) Foto: SR

För drygt ett år sedan stängdes behandlingshemmet Källan i Vänersborg under stora protester från patienter och personal. De sa att det var unikt och att folk blev friska där.

Nu har Sveriges Radio Väst granskat utvärderingar och pratat med patienter och det visar sig att de hade rätt; boendet var dokumenterat effektivt.
- Jag har fått ett nytt liv. Jag lever idag och det hade jag absolut inte gjort utan Källan, säger en av de tidigare patienterna Magdalini Kiriazidou.

10 december:
Källan räddade deras liv
På Källan vårdades självdestruktiva kvinnor med beteendestörningar. Många av dem hade under flera års tid åkt ut och in på akutpsyk och försökt ta livet av sig gång på gång, men på Källan blev de friska.
Alla de tidigare patienter vi har pratat med säger att de på Källan fick en vård som de inte kunde få i öppenvården och flera av dem säger att de inte hade levt idag om de inte hade kommit till Källan. Dessutom visar utvärderingar som vi har tagit del av att alla som vårdades på Källan blev av med sina personlighetsstörningar. Trots det valde politikerna att stänga behandlingshemmet.
Hör inslaget om Källan – ett år senare:
Hör det korta inslaget om patienterna:

Deras vård blev dyrare
När Källan stängde var fem kvinnor fortfarande allt för sjuka för att kunna flytta hem. Flera av dem har sedan dess behövt vårdas på akutpsyk, utan terapi. Något som har blivit dyrare än om de hade kunna stanna kvar på Källan, med terapi.
Hör det korta inslaget om ekonomin:

11 december:
Öppenvård istället för slutenvård
Att stänga behandlingshemmet Källan var en del i politikernas vision om en psykvård som allt mer bygger på öppenvård. Och det finns planer på att banta ner ännu fler boenden. Redan idag finns en beställning om att minska ytterligare 12 slutenvårdsplatser och efter nyår försvinner möjligheten för unga att bo på Malögårdens behandlingshem i Uddevalla.
Men de patienter vi har talat med, som har testat på både öppenvård och slutenvård, är kritiska till en sådan utveckling.
Hör inslaget om öppenvård och slutenvård
Hör det korta inslaget om öppenvård och slutenvård
13 december:

Text: Tinda Lund-Tengby
Epost: tinda.lund_tengby@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".