Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler anmälningar om barn som far illa, men andelen som utreds minskar

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 11.45

Under första kvartalet gjordes drygt 5 000 barnavårdanmälningar till socialtjänsten i de 49 kommunerna i Västra Götalands län.

Det är en ökning med 25 procent  på ett år och den största ökningen gäller flickor.

I socialtjänstlagen står det att alla som får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden.

När socialnämnden, det vill säga socialkontoret,  får en anmälan ska det ske en bedömning utan dröjsmål, helst samma dag. Bedömningen ska visa om en utredning behöver göras eller inte.

När länsstyrelsen i Västra Götaland nu har sammanställt uppgifter från alla socialnämnder i länet visar det sig att antalet barnavårdsanmälningar, alltså anmälningar om att barn far illa, ökat med 25 procent under första kvartalet i år. Men antalet inledda utredningar har stått still.

Det är bara 30 procent av anmälningarna som har lett till en utredning. Trenden är tydlig under de snart tio år som Länsstyrelsen gjort den här sammanställningen. Allt mindre andel av anmälningarna leder till att socialnämnden startar en utredning.

- Alla anmälningar ska inte utredas, men det här är låga procent, tycker jag, säger socialkonsulent Karin Gunnervik på länsstyrelsen.

I rapporten ställs ett par frågor utan svar:

* Innebär denna utveckling att barn som är i behov av stöd eller skydd riskerar att inte bli uppmärksammade?

* Finns det en risk att tillgången på utredningsresurser ofta avgör?

* Eller är det tvärtom en positiv utveckling att färre utredningar genomförs?

- Det här resultatet bekräftar att det behövs mer kunskap om skälen till att det ser ut så här och om det är en bra eller dålig utveckling, säger Karin Gunnervik.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".