Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker ska tvingas informera om sina ekonomiska intressen

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 14.44

Var fjärde riksdagsledamot har inte berättat för riksdagen om sina aktieinnehav och styrelseuppdrag. Men snart kommer det att bli obligatoriskt att göra det.

Det är frivilligt för riksdagens ledamöter att anmäla sina åtaganden intressen och ekonomiska intressen som det heter i lagen. Det innebär bland annat uppgifter om aktieinnehav, fastighetsägande, anställningar och styrelseuppdrag.

Men idag väntas riksdagen besluta att det från årsskiftet ska bli obligatoriskt att anmäla sig. När frågan var uppe i konstitutionsutskottet var partierna eniga.

Enligt den nuvarande lagtexten bör ledamöterna anmäla sig till registret inom fyra veckor efter riksdagens första sammanträde efter ett val. Men i nästa paragraf sägs att det går bra senare också och många har dröjt ett år med att komma till skott.

Andra har inte gjort det alls. 85 av riksdagens ledamöter, alltså var fjärde, har inte anmält sig till registret.

I de båda valkretsarna Västra Götalands Västra och Norra, alltså Bohuslän och gamla Norra Älvsborg, har 17 av 24 ledamöter redovisat sina åtaganden och ekonomiska intressen. Alla socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister och folkpartister har gjort det. Men bara en av de två centerpartisterna, en av de två kristdemokraterna och två av de sex moderaterna.

Det följer ett mönster. Om man ser till hela landet hade vid den här tiden för två år sedan, alltså i slutet av den förra mandatperioden, samtliga riksdagens socialdemokrater visat sin kort, men knappt var femte moderat och knappt hälften av kristdemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".