Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bilindustrin

Bilförsäljningen fortsätter minska

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 10.20
Färre nya bilar såldes förra året jämfört med 2007. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Uppdaterad 13:46
Bilförsäljningen gick ner med 17 procent i Sverige förra året. Det såg bra ut ända fram till hösten, men då kom det stora raset.

Historiskt sett var 2008 med 254 000 sålda bilar ett ganska normalt år på den svenska marknaden. Men det sista kvartalet var inte normalt. Då rasade försäljningen med 40 procent jämfört med samma period 2007.

– Kombinationen av lågkonjunktur och finanskris och att regering och riksdag tog bort ett antal utlovade miljöbilsmorötter  i förtid gjorde att marknaden nästan kollapsade, säger Bertil Moldén, vd i branschorganistionen Bil Sweden.

Saab sålde strax under 20 000 bilar i Sverige förra året, 20 procent mindre än under 2007. 9-3-an backade med 11 procent, 9-5-an med 32 procent. Saabs marknadsandel sjönk från strax över åtta procent till strax under åtta procent.

Volvos försäljning gick ner med 25 procent förra året och marknadsdelen sjönk ner under 20 procent.

Det här året är extremt svårbedömt men Bil Sweden vågar sig på en prognos, ett fortsatt fall till 185 000 bilar.

Vad skall då till för att den prognosen skall överträffas?

– Åttapunktsprogrammet som vi har som en önskelista till regeringen. Om vi fick igenom det är vår bedömning att vi i stället för 185 000 registreringar skulle kunna nå 215 000, säger Bertil Moldén.

Behåll dagens miljöbilspremie och miljöbilsdefinitioner samt befrielsen från trängelskatt i Stockholm för miljöbilar och skrotningspremier för alla bilar är några av kraven från Bil Sweden, som också vill ha ett löfte om att förmånsbeskattningen, bränsleskatterna och andra fordonsskatter inte skall höjas så länge fordonsindustrin är i kris.

Var tredje personbil som såldes i Sverige förra året är klassad som miljöbil. Det är i alla fall ett rekord.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".