Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Förslag att flytta Mellerudselever

Publicerat tisdag 13 januari 2009 kl 05.00

En minskning av elevantalet har gjort att Melleruds kommun ser över sin skolorganisation. enligt ett förslag ska årskurs sex i Dals Rostock och Åsebro, samt årskurs fyra till sex i Åsensbruk, flyttas till Melleruds tätort.

Kultur- och utbildningsförvaltningen fick i höstas i uppdrag att titta över organisationen, där målet är att spara in på lokalkostnader för att istället ha pengar över till personal.

I dag finns sex grundskolor i Melleruds kommun; tre i Mellerud tätort, en i  Dals Rostock, en i Åsensbruk och en i Åsebro. Enligt förvaltningens förslag ska alla skolor vara kvar, däremot vill de förändra vilka årskurser som ska finnas på varje skola.

Att alla sjuor ska flytta in till skolor i Melleruds tätort till hösten är redan bestämt, men förvaltningen vill även flytta dit sexorna från Dals Rostock och Åsebro samt årskurs fyra till sex från Åsensbruk.

I dag tisdag ska förvaltningens chef Ann Hedencrona diskutera förslaget med politiker från nämnden.

Fördelarna med förflyttningen tycker Ann Hedencrona är att eleverna får kontinuitet i sitt lärande genom att vara längre tid på samma skola och det blir också lättare att få behöriga lärare.

Och för sexornas utbildning innebär det att eleverna får den möjlighet att läsa språk som de har rätt till.

– Fördelen är att alla får tillgång till moderna språk från årskurs sex. Och det är en skyldighet vi har enligt Skolverket. De får också möjlighet att få tre språk, franska, spanska och tyska, säger Ann Hedencrona.

Men frågan är om förslaget går hem hos politikerna. Kultur- och utbildningsnämndens ordförande har ett eget förslag framme där det inte blir någon flytt av sexorna.

Diskussionen om hur det bli kommer att fortsätta i dag tisdag på utskottsmötet och planen är att ta beslut den 28 januari. Men nämndens ordförande säger att det viktiga är att det är förankrat så beslutet kan skjutas på framtiden.

Och precis som i andra kommuner där skolorganisationen blivit en het potatis, tror Ann Hedencrona att skoldiskussionen i Mellerud kommer att engagera medborgarna.

– Förändring skapar alltid starka reaktioner.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".