Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättan

Vanligare att elever stängs av

Publicerat fredag 23 januari 2009 kl 04.30

Det har blivit vanligare att gymnasieelever stängs av från undervisningen. I Trollhättan har det inträffat tre gånger det senaste året.

Trots att tre gymnasieelever har stängts av från skolverksamheten det senaste året, ser Roger Wennberg, biträdande utbildningschef i Trollhättan, ändå ingen trend:

– Två ärenden gällde två elever vid samma situation. Vi kan inte säga att vi ser någon trend med tusentals elever under så många år.

Det är utbildningsnämnden eller motsvarande som fattar beslut om att stänga av en elev i högst två veckor, men rektorn på en skola kan fatta ett så kallat interimistiskt beslut att stänga av elev.

I Trollhättan hände det senast i december när en 17-årig elev skickades hem en vecka efter att uppträtt hotfullt mot andra elever.

– Det var för att lösa en akut situation och få rådrum och utreda och anpassa verksamheten så att den blir bra för eleven, säger Roger Wennberg.

Eleven är nu tillbaka på skolan och på tisdag ska utbildningsnämnden ta ställning till om rektorn gjorde rätt. En nämnd har enligt lagen rätt att i allvarliga fall skicka hem, förvisa, en elev i tre terminer, utöver den termin som beslutet fattades -alltså upp till två år.

Det är mycket ovanligt, men att en elev stängs av en eller två veckor under samma termin förekommer oftare. Men kommunerna är försiktiga med att utnyttja möjligheten.

– Ja, det här är något slags yttersta åtgärd, säger Roger Wennberg.

Bo Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".