Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Kritik mot att kårobligatet avskaffas

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 14.16

Regeln som säger att högskolestudenter måste vara med i en studentkår kan komma att avskaffas – det berättade högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg på en presskonferens idag onsdag. Men från studentkårernas håll kommer kritik.

Det ska bli frivilligt för landets studenter att vara medlem i en studentkår. Kårobligatoriet avskaffas den 1 juli nästa år, enligt ett regeringsförslag.

För att säkra studenternas inflytande vid lärosätena införs ett särskilt statsbidrag till kårerna. Bidraget är på 105 kronor per helårsstudent.

Men organisationen Sveriges förenade studentkårer (SFS) är djupt missnöjd med regeringens förslag. Det statliga bidraget, som ska ersätta avgiftsbortfallet, är alldeles för litet anser de och konsekvensen blir att studenternas inflytande äventyras.

Benny Norén, ordförande i studentkåren på Högskolan Väst, tror inte att en hundralapp räcker till för att behålla studenternas inflytande.

– Dels kommer vi ha svårt att ha anställd personal som sysslar med studentinflytande på vårt campus. Vi har tre som jobbar på heltid idag. Med den här ersättningsnivån som man föreslagit kommer vi knappt ha råd med en anställd som jobbar på heltid.

– Sedan kommer vi inte kunna lägga några medlemspengar på SFS, så SFS kommer ha svårt att utöva inflytande på nationell nivå när man inte har medlemskårerna bakom sig längre, säger Benny Norén.

Sveriges omkring 340 000 högskolestudenter har laglig rätt att vara representerade i högskolans alla beslutande organ. Å andra sidan måste en student i dag vara medlem i en studentkår, som utser representanter.

Årsavgiften ligger på i snitt 500 kronor, pengar som främst går till arvoden för representanter i högskolans olika beslutande organ. Avgiften går också till bostadsförmedling och annan social service.

Utredaren Erland Ringborg konstaterade att hans förslag på statligt stöd till det studentfackliga arbetet skulle kosta lika mycket som 1 100 platser högskoleplatser.

Nu har alltså regeringen bantat hans förslag väsentligt. Att dra in några studieplatser är över huvud taget inte aktuellt, enligt högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".