Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mellerud

Flytande sjöbodar leder till åtal

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 11.25
1 av 2
Åtalet mot de åtta personerna gäller tjänstefel. Foto: Susanna Wictorzon/SR Väst.
2 av 2
Sjöbodar i Sunnanå hamn. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst

Sju politiker och en tjänstman i Melleruds kommun åtalas för tjänstefel. Vice chefsåklagare Sune Johansson i Uddevalla menar att de åtta beslutade – mot gällande strandskyddsregler och detaljplan – att flytande sjöbodar skulle byggas i Sunnanå hamn.

Det är politikerna i den före detta bygg- och miljönämnden och en bygglovshandläggare som nu åtalas. Alla åtta nekar till anklagelserna.

Maxstraffet för tjänstefel är två års fängelse.

127 sjöbodar är uppförda i Sunnanå hamn. Åklagaren begränsar åtalet till de 48 sjöbodar som byggdes på pontoner i vattnet.

De övriga 79 sjöbodarna eller förråden, som står på land och är tolv kvadratmeter stora, som de ska vara enligt detaljplanen, har fallit bort ur utredningen.

Enligt åklagaren gjorde politikerna sig skyldiga till tjänstefel när de godkände en förändring av de 48 sjöbodarnas storlek från 12 kvadratmeter till 18 kvadratmeter.

Sune Johansson menar att de är att bedöma som bostäder och en del av dem ska ha sålt för uppemot en miljon kronor.

Först, i juni 2006, beviljade politikerna i bygg- och miljönämnden en ansökan om bygglov för 41 vattenbaserade sjöbodar på 18 kvadratmeter.

Det beviljades utan samråd och det stred mot detaljplanen som hade tagits 2004 för området.

I augusti 2006 kom en ny ansökan om ytterligare sju bodar. Där beslutade tjänstemannen på delegation om bygglov samma dag som ansökan kom in.

Han hade formell rätt att göra det men det skedde återigen utan samråd och det stred mot de givna villkoren i detaljplanen.

Syftet med bodarna och byggverksamheten i Sunnanå hamn var att utveckla friluftslivet.

Var och en av politikernas agerande, liksom tjänstemannens, kommer att prövas enskilt av domstolen.

Tjänstemannen har i polisutredningen sagt att han talat om för politikerna att deras beslut strider mot reglerna. Politikerna hävdar att de haft rätt att besluta eftersom det bara rört mindre avvikelser från detaljplanen.

Vad som nu ska hända med de 48 sjöbodarna blir en fråga för länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".