Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Akutflytt innebär stora risker

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 14.30
1 av 2
Riskanalysen har varit hemlig fram tills nu. Foto: Susanna Wictorzon/SR Väst.
2 av 2
De fackliga ombuden Olof Öberg och Ann-Britt Tjernqvist. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.

En flytt av medicin- och kirurgakuten från Uddevalla sjukhus till NÄL bedömdes föra med sig stora risker för patienterna. Det framkommer i den riskanalys som gjordes en månad innan flyttlasset gick, och som fram till nu varit hemligstämplad.

Läs också:

– Ökade väntetider för patienterna, senare omhändertagande, risk för patienter att komma till fel sjukhus, säger Olof Öberg, fackligt ombud på Uddevallas akutavdelning, när han förklarar vilka risker som beskrivs i riskanalysen.

Han är fackligt ombud för Vårdförbundet och tillsammans med ombudet för Kommunal, Ann-Britt Tjernqvist, kom han över den hemligstämplade riskanalysen.

De skickade in den till Socialstyrelsen eftersom de var oroliga för patienternas säkerhet.

I analysen beskrivs vilka åtgärder som skulle sättas in för att minska riskerna och några sådana åtgärder tycker de fackliga ombuden inte att de sett.

– Vi tycker att det hänt för lite och ville att någon utifrån skulle granska det hela. Frågan är varför man gör en riskanalys om man inte tänker göra något åt de riskerna man upptäcker, säger Ann-Britt Tjernqvist.

Socialstyrelsen har i sitt svar sagt till de fackliga ombuden att de inte kan agera enbart utifrån riskanalysen. De måste få in anmälningar från patienter som känt sig illa behandlade när de haft kontakt med akutverksamheten.

– Jag uppmanar verkligen alla som upplever att de farit illa och om personal tycker att de har sett saker som inte fungerar, att de gör en anmälan till Socialstyrelsen så att man kan få hjälp att komma tillrätta med allt, säger Ann-Britt Tjernqvist.

Sjukhusledningen, som hållit riskanalysen hemlig, tycker att de arbetat med att eliminera de risker som beskrivs i riskanalysen.

– Vi har jobbat på olika plan, information till exempel och vi har även sett över vår ambulansorganisation, säger Ulf Almkvist, som är chefläkare för NU-sjukvården.

Som exempel beskrivs det i riskanalysen att transsporttiden i ambulans för patienterna från Bohuslän skulle bli längre och risken för dödsfall bedömdes.

– Det har man befarat, men det är inte fler som har dött i ambulanserna, säger Almqvist.

Han säger också att om det kommer in rapporter om att patienterna far illa, så kallade avvikelserapporter, då måste de agera.

– Om inte riskerna har eliminerats då måste vi vidta åtgärder, säger Almqvist.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".