Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Ingen riskanalys för akutpersonal

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 06.17
De fackliga ombuden Olof Öberg och Ann-Britt Tjernqvist. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.

Innan flytten av medicin- och kirurgakuten från Uddevalla till NÄL gjordes ingen riskanalys för personalen. Det är ett brott mot arbetsmiljölagen, menar fackliga ombud på Uddevallas akutavdelning.

Innan en stor förändring genomförs på en arbetsplats är arbetsgivaren skyldig att gå igenom hur personalens arbetsmiljö påverkas.

Den riskbedömningen ska enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter dokumenteras skriftligt.

– Det var uppe i MBL-förhandling och det visar sig att det inte finns några riskanalyser för personal, säger Olof Öberg, fackligt ombud för Vårdförbundet.

Någon sådan riskbedömning gjorde alltså NU-sjukvården inte innan den stora omorganisationen då medicin- och kirurgakut flyttade till NÄL.

– Det är en jättestor miss att det inte blivit gjort. Det kanske är mycket bekymmer som kunnat undvikas om man tagit tag i det innan, säger Ann-Britt Tjernqvist, fackligt ombud för Kommunal på Uddevallas akutavdelning.

Först nu, när man sett hur hårt belastad personalen på NÄL-akuten blivit, har de fackliga representanterna blivit kallade till möte – men det bedöms som för sent.

Lilian Almén, som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Uddevalla har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket och där fått besked att inget görs retroaktivt.

– Men man ska försöka följa de utvärderingar som blir framöver, säger hon.

Huvudskyddsombuden har valt att inte göra någon anmälan till Arbetsmiljöverket i nuläget.

– Arbetsgivaren har sagt att man ska titta på detta och vi har också här i NU-sjukvården fått en person som ska arbeta med de här sakerna, säger Lilian Almén.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".