Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
vänersborg

IFK spelar i Arena Vänersborg

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 17.55
1 av 2
Arena Vänersborg i början av mars. Foto: Jesper Larsson/SR Väst.
2 av 2
S Anders Larsson och Stig Bertilsson under onsdagens presskonferens. Foto: Jesper Larsson/SR Väst.

IFK Vänersborg kommer att spela bandy i den till sommaren nybyggda Arena Vänersborg. Men förhandlingarna mellan Vänersborgs kommuns S Anders Larsson och IFK Vänersborgs ordförande Stig Bertilsson har varit långa och tuffa.

– Ett tag tänkte jag slänga in handduken, avslöjar Bertilsson för Sveriges Radio Väst efter onsdagens presskonferens.


För bara ett par dagar sedan kom parterna Vänersborgs kommun och IFK Vänersborg till slut överens. Sedan julhelgens uppmärksammade brev från Stig Bertilsson, riktat till kommunen, där Bertilsson i stort sett hotade med att IFK inte skulle spela i Arena Vänersborg inleddes en lång process med förhandlingar.

– Förhandlingsläget var länge ganska låst, sa Stig Bertilsson på presskonferensen.

Sedan kallades Göran Enander in, suppleant i IFK:s styrelse och tidigare ordförande i IFK Vänersborg. Och det var tack vare honom, menar både Larsson och Bertilsson, som man kom fram till en lösning.

– Vi levde för nära och för tajt jag och Stig. Med Göran kom det in nya ögon och han tog ett ansvar för att nå en lösning, sa S Anders Larsson.

Grundambitionen med Arena Vänersborg är fortfarande att 85 % av verksamheten ska gå till barn- och ungdomsverksamhet.

– Men samtidigt är det ju så att utan IFK hade vi aldrig byggt den här arenan från början, sa S Anders Larsson.

IFK Vänersborg kommer att hyra lokaler för ett nytt kansli, restaurang och café, merparten av logerna och man kommer att ha samma rättigheter till reklam som man har idag. Det enda som skiljer sig där är att nettointäkter vad gäller reklam på isytan delas mellan IFK och kommun.

Hyran är dryga 300 000 kronor mer för IFK än dagens kostnad. Men nu räknar man bland annat med bättre reklamförsäljningsmöjligheter, bättre kioskförsäljning och inkomster från caféverksamheten.

Dessutom kommer en person från IFK Vänersborg att avlönas av kommunen under mars och april med 20 000 kronor per månad. Personen blir Anders Uhlin, assisterande tränare för IFK Vänersborgs A-lag men också ansvarig för sport- och ungdomskommittén. Uhlin kommer tillsammans med personer från Arena-Fritid utge projektgruppen och ge arbetet med det som ska ske inuti arenan en skjuts.

Det är viktigt, tycker Larsson och Bertilsson, eftersom man nu är under tidsbrist. De är nöjda att man kommit i mål med förhandlingarna. S Anders Larsson medger att han under tiden som lett fram till beslutet misströstat och Stig Bertilsson förklararr att det har varit oerhört bekymmersamt. Ett tag funderade han till och med på att hoppa av som ordförande för IFK Vänersborg. Nu är båda nöjda, men Larsson flaggar för att det lär dyka upp nya meningsskiljaktigheter framöver.

– Det skulle jag kunna tänka mig, säger han och ler lurigt.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 59
Sveriges Radio Väst P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".