Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

NU-sjukvården tillbakavisar kritik

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 04.41

NU-sjukvården tillbakavisar nu kritiken som rör flytten från akutmottagningen från Uddevalla sjukhus till Näl.

Dödsfallen på NÄL:s akutmottagning har inte ökat sedan förändringen av akutmottagningarna, skriver chefläkare Ulf Almqvist i ett pressmeddelande.

De fyra personer som påståtts ha hittats döda på akuten utan att personalen närvarat vid dödsfallen existerar inte.

Av de fem som avled inne på akutmottagningen sedan 17 november, då akutmottagningen flyttade från Uddevalla till NÄL, har fyra gjort det under behandling och den femte efter omvårdnad och en misslyckad hjärt-och lungräddning.

De dokument som två anställda på Uddevalla sjukhus lämnade in till Socialstyrelsen som del av en anmälan och som gjorde att riskanalysen av akutmottagningens flytt blev offentlig, är delvis ofullständiga, det skriver chefläkaren Ulf Almqvist i pressmeddelandet.

Almqvist menar att dokumenten är arbetsmaterial som man inte kan dra några slutsatser av. Till dessa dokument finns åtgärdsplaner och uppföljningar som inte redovisas i sammanhanget.

När det gäller de så kallade ledtiderna för ambulansen, det vill säga tiden från larm till avlämning på akuten på Näl, har tiden ökat med tio minuter i genomsnitt, för Bohusläns del.

Eftersom omvårdnadsnivån i ambulansen hela tiden utvecklas är dessa tio minuter av mindre betydelse för patientens fortsatta vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".