Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bevisat att fisk ökar intelligensen

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 11.43
Grillad makrill ger smartare tonåringar, enligt undersökningen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Pojkar i 15-årsåldern som åt fisk en gång i veckan hade tre år senare sex procent bättre resultat på intelligenstester gjorda vid mönstringen än sina jämnåriga. Det visar en ny studie gjord på närmare 4 000 tonårspojkar i Västra Götaland.

De som åt fisk dubbelt så ofta förbättrade sina testresultat med tolv procent, enligt undersökningen som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

– Hur vi än vänder och vrider på resultatet så står de här klara sambanden fast, säger professor Kjell Torén vid Sahlgrenska akademin i Göteborg till Göteborgs-Posten.

Flera tidiga studier har visat att fisk har en positiv påverkan på nervsystemet på både barn och vuxna.

Detta är första studien som undersökt effekten på tonåringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".