Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vård och omsorg

Vård 2010 kostar 400 miljoner

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 15.25
Omstruktureringarna i NU-sjukvården kostar över 400 miljoner kronor. Foto: Riksbanken.

Nu kommer notan för de stora förändringarna i NU-sjukvården – 400 miljoner kronor. Men det finns en högre siffra som skapar förvirring.

I augusti fick NU-sjukvården 180 miljoner kronor för första etappen av sin stora omstrukturering Vård 2010. Den tyngsta delen där är flytten av akutverksamhet från Uddevalla sjukhus till Näl.

I morgon tisdag skall regionstyrelsen ta ställning till 223 miljoner för nästa etapp, som bland annat omfattar flytten av infektionskliniken till Näl, förändringar i intensivvården och inrättandet av ett tumörcentrum i Uddevalla.

Det ger en sammanlagd kostnad på 403 miljoner för omstruktureringarna.

Men i beslutsunderlaget under rubriken Vård 2010 Uddevalla Näl talas det om ett totalt investeringsbehov på 600 miljoner kronor under perioden 2008-2014.

– 403 miljoner är hänförbara till Vård 2010. Sedan är det ytterligare medel från 2011, 50 miljoner per år, som är för andra åtgärder, vårdhygieniska krav och så vidare, säger Jan Bengtsson, som är controller på regionens ekonomienhet.

Och det har inget att göra med omstruktureringarna?

– Nej, det är allmän upprustning, säger Jan Bengtsson.

Monica Selin, kristdemokratiskt regionråd, säger att det är svårt att få en helhetsbild av de investeringsbehov som krävs inom NU-sjukvården för att genomföra Vård 2010.

– I handlingen står att det är 600 miljoner som skall vara kopplat till strukturbeslutet. Det är ju det som gör att det inte är helt klart att få fram vad det egentligen kostar, eftersom man inte riktigt kan stå för siffrorna, säger Monica Selin.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".