Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt talar för fusion med Värmland

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 15.58
Johnny Nilsson.

Det blev inget beslut i regionstyrelsen på tisdagen om att inleda förhandlingar med landstinget i Värmland om ett samgående. Men allt talar för att det blir förhandlingar.

Det finns en bred politisk majoritet i Västra Götalandsregionen och med största sannolikhet kommer regionfullmäktige om tre veckor att fatta beslut om att inleda förhandlingar med Värmlandslandstinget.

Landstinget i Värmland har redan ansökt hos regeringen om att få förhandla om ett samgående med Västra Götaland.

Johnny Nilsson är regionråd (S) och ordförande i Västra Götalandsregionens ansvarsberedning. Han tror att det blir en ny en storregion.

– Ja, det tror jag. Om man inte hade sagt ja till att inleda de här diskussionerna så hade man ju inte trott på det hela – och dessutom är entusiasmen i Värmland stor. Där har ju också alla partier sagt ja till det här.

Sjukvården blir den stora knäckfrågan, tror han.

– Där finns det antal frågor som måste lösas. Bland annat gäller det regionsjukvården därför att Värmland appellerar på Örebro och ytterst på Akademiska i Uppsala. Men jag tror att de frågorna går att lösa och vända till något positivt, att västra götalänningar också kan resa till Örebro och få regionsjukvård, säger Johnny Nilsson.

Fram till årsskiftet skilde det bara en femöring i skatt mellan Västra Götalandsregionen och Värmlandslandstinget, men då höjdes skatten i Värmland med 25 öre per intjänad hundralapp. Men Johnny Nilsson tror inte att skattefrågan blir något problem.

– För i Värmland är ambitionen att sänka med 25 öre igen. Det var en tillfällig lösning och sedan har Värmland också en ekonomi i balans precis som Västra Götaland har. Men det kommer förstås också att vara en fråga som måste diskuteras. Ambitionen är att det inte skall bli högre skatt än vad vi har i Västra Götaland, säger Johnny Nilsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".