Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Utbildning

Treor gör nationella prov

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 15.15
Klass 3 Grön på Kronobergsskolan gör nationellt prov i svenska. Foto: Marie Hedlund/SR Väst

Den närmsta veckorna ska alla tredjeklassare i Sverige skriva nationella prov i svenska och matematik för första gången.

På Kronogårdsskolan förbereder sig eleverna lite extra innan det blir dags för det riktiga provet.

De är ju i skolan en begränsad tid och när de går hem talar de allra flesta sitt modersmål och därför blir provet mycket svårare för dem, säger läraren Kerstin Löf.

Majoriteten av eleverna i Kerstins Löfs klass talar ett annat språk än svenska hemma. Därför kan provet bli lite svårare för dem än för andra, eftersom ordförrådet inte alltid räcker till.

Men trots att det kan bli svårt tror Kerstin Löf att proven kan vara bra.

– Det kommer att bli bra på det viset att vi kan se vilka barn som behöver mer hjälp.

Proven kan på ett tydligt sätt visa vilka barn som behöver extra stöd men efter det är det en resursfråga i vilken utsträckning skolorna kan ge det stödet.

– Vi får väl ha proven som en utvärdering och se om de här barnen behöver mer hjälp och så får vi framföra det för skolledningen, säger Kerstin Löf.

I dag fick eleverna i klass 3 Grön i Kronogårdsskolan göra ett förprov, där de fick hjälp från läraren Kerstin. Hon förklarade ord och frågor för dem. Enver Colic klarade provet snabbt men är ändå lite nervös inför det riktiga provet.

– Jag är nervös för att inte ska klara det och att vi inte kommer vidare och når målen, säger han.

Även om både eleverna och Kerstin Löf är positiva inför provet infrågasätter Kerstin Löf omfattningen.

Det är väldigt omfattande och jag tycker inte att den vanliga undervisningen ska behöva stryka på foten för att vi ska göra proven, så efter de här proven ska vi se om vi tycker att det var bra eller dåligt och så får vi utvärdera, säger hon.

Läs mer på .

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".