Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemlig kock ratar inte falukorv

Publicerat tisdag 24 mars 2009 kl 17.09
Det är inte dyrare att laga mat från grunden, enligt Mats-Eric Nilsson. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Författaren bakom boken Den hemlige kocken, journalisten Mats-Eric Nilsson, är ute på turné och föreläser för utsålda hus i Västsverige – i Åmål i måndags och i Uddevalla idag tisdag.

I sina böcker har han bland annat avslöjat bluffen med den färdiglagade maten, som innehåller mest bara tillsatser. Men det finns också en rad andra sätt som matkonsumenten blir lurad på.

– Du kan köpa bröd som du tror är hälsosamt; bake off-bröd till exempel som är lite mörkare som är färgat med karamellfärg. Du kan köpa oliver som du tror är riktiga svarta oliver, som också är färgade, säger Mats-Eric Nilsson.

Nu i kristider kommer rapporter om att försäljningen av , men bara för att det är färdiga matvaror behöver de inte vara dåliga, menar Mats-Eric Nilsson.

– Det finns fantastiskt bra blodpudding som innehåller de klassiska ingredienserna, men så finns det de som är väldigt utdrygade också. Jag är inte emot varken falukorv eller blodpudding, det beror på vad det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".