Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lilla Edet

Skolfrågan avgörs i Lilla Edet

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 15.46

Protesterna mot att krympa skolorna i Västerlanda och Hjärtum till rena lågstadieskolor, som flyttar ihop med förskolan, når sin kulmen på onsdagskvällen vid kommunfullmäktiges möte i Lilla Edet.

Förälder: Kommun:

Läs också:

Då tas nämligen beslutet – som enligt förslaget också innebär att Hjärtumsskolan säljs, liksom förskolans lokaler i Västerlanda. Mellanstadiebarnen hänvisas till skolorna inne i Lilla Edet.

– Jag ska gå i Strömsskolan, säger Moa Rylén som går i femman i Hjärtum.

Helst skulle hon vilja gå i Hjärtum i sexan också, men enligt förslaget till beslut blir det inte så. Det blir bara förskola och lågstadium kvar i Västerlanda och Hjärtum.

Skolhuset i Hjärtum säljs och det blir trångt när skolbarnen flyttar ihop med förskolan, säger föräldraföreningens ordförande Agneta Nyberg, som inte tror det blir någon besparing.

– Det finns andra förslag som kommunen har tagit del av. Ett förslag där man skär ner på personal och rektorstjänster, som alltså kommer att ge en besparing på 3,4 miljoner, säger hon.

Detta är ett exempel av flera, som föräldraföreningarna på byskolorna i Lilla Edet har till politikerna. Och sälj inte lokaler, säger de. Det är kortsiktigt.

I Hjärtum föddes en hel skolklass förra året, säger Agneta Nyberg.

– Bara här i Hjärtum så finns det alltså 14 barn som är kyrkbokförda 2008, så de är snart på väg in i barnomsorgen. Och när man ser att det finns så mycket barn så tycker man att varför då lägga ner detta, för de kommer snart. 

Och Moa Rylén i femman håller med, hon gillar sin skola

– Den är liten och bra, och den är inte någon stor som det är mycket bråk på.

Kommunalrådet Bjarne Färjhage (C) säger att det är det minskade elevantal och de minskade resurserna som ligger bakom skolförslaget, som innebär flera miljoner kronor i minskade kostnader.

– Det viktiga med hela det här strukturbeslutet det är att vi har skola kvar i alla våra orter. Det vi inte lyckats behålla är verksamheten kvar i alla de lokaler vi har bedrivit. Men vi har skola och barnomsorg kvar, säger Bjarne Färjhage.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".