Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsmarknad

Chefens snittlön: 34 000 kronor

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 12.07

Genomsnittschefen i Västra Götaland tjänar 34 400 kronor i månaden. Det visar färsk chefslönestatistik från Ledarna, Sveriges Chefsorganisation.

Statistiken baserar sig på uppgifter från 66 200 svenska chefer. 84 000 av Sveriges cirka 500 000 chefer finns i Västra Götalands län. 

Västra Götaland hamnar på en andra plats i länens chefslöneliga, där cheferna tjänar 34 400 kronor i månaden. I botten hamnar Jämtlands län. Där tjänar genomsnittschefen 31 400 kronor i månaden.

– Det är dags att nyansera bilden av chefen. De flesta chefer tjänar inga miljonlöner, säger Annika Elias ordförande för Ledarna.

Landets 500 000 chefer tjänar i snitt 34 000 kronor och männen har dragit ifrån kvinnorna i chefslöneligan.

Det finns en liten grupp chefer i det privata näringslivet som har månadslöner på runt 80 000 kronor.

Men det stora flertalet av landets 500 000 chefer har månadslöner som ligger en bra bit under 30 000 kronor per månad, visar Ledarnas statistik över förra årets chefslöner.

Ganska många av landets chefer har en låg lön i förhållande till det de förväntas presentera, säger Ledarnas ordförande Annika Elias.

– Det handlar främst om låglönebranscher som servicesektorn, handeln och vissa delar av offentlig sektor där lönerna är låga. Det är kvinnodominerade sektorer, där det verkar vara svårt att få upp lönerna.

Annika Elias hävdar att det är just i låglönebranscherna som cheferna har störst personalansvar och är trots det dåligt betalda.

De ska leda många människor i sin verksamhet och har stort ansvar, säger Annika Elias.

Männen har i årets undersökning ryckt ifrån kvinnorna med 300 kronor per månad. Männen tjänar nu i snitt 34 000 kronor och kvinnorna 33 200 kronor.

Länsvis toppar cheferna i Stockholm löneligan med en snittlön på 37 000 kronor, medan Jämtlandscheferna intar bottenplatsen med en snittlön på 31 042 kronor per månad.

Det är i storstadsregionerna som cheferna har de högsta lönerna.

– Den här rapporten syftar till att lyfta fram hur verkligheten ser ut. Var åttonde anställd i Sverige är ju faktiskt chef, säger Annika Elias.

Enligt Ledarna har var fjärde chef någon form av rörlig ersättning. Det handlar om löner på 45 000 kronor och uppåt och där den rörliga ersättningen motsvarar 15 procent av den sammanlagda lönen.

– Det är viktigt att poängtera att vi inte pratar om den halva promille av landets chefer som bonus- och lönedebatten nu handlar om. Det är långt ifrån några excesser och missbruk av ersättningssystemen, säger Annika Elias.

Snittlönen har för landets chefer har ökat med knappt två tusen kronor jämfört med snittlönen för 2007.

– Det är inte mycket med tanke på att siffrorna bygger på statistik för 2008 då vi under större delen av året hade en fullständigt exempellös högkonjunktur, säger Annika Elias.

Under de närmaste tio åren ska 200 000 pensionerade chefer ersättas av nya. Låga chefslöner kan knappast attrahera de bästa förmågorna att välja en chefskarriär, enligt Annika Elias.

CG Ström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".